ONLINE MAGAZIN

S chameleónom na pive

Jedna z najväčších odborných konferencií so zameraním na Linux a open source riešenia pre tuzemské firmy, tradičná konferencia SUSE Expert Days usporiadaná spoločnosťou SUSE, tento rok oslovila desiatky odborníkov z celej republiky. Akcia, ktorá sa konala vo štvrtok 1. marca 2018 v Kláštornom pivovare v Bratislave, sa zaoberala aktuálnymi témami spájanými s Linuxom, napríklad budovaním vlastného privátneho cloudu, správou serverovej infraštruktúry, využitím kontajnerov ako služby a aplikačnej platformy, softvérovo-definovanými úložiskami, sieťami, či hardvérom.

Odborné prezentácie odštartovali produktový manažér SUSE Michal Švec a regionálny manažér spoločnosti SUSE pre Českú republiku a Slovensko Miroslav Kořen, ktorí sa zaoberali konceptom softvérovo-definovanej infraštruktúry a jej využitia v praxi v nadväznosti na aktuálne trendy, ktoré hýbu svetom IT. Súčasťou úvodnej prednášky bolo i prekvapenie v podobe demo ukážky riešení pre vysokú dostupnosť kritickej infraštruktúry s použitím rýpadiel zo stavebnice Lego Technics a s niekoľkými Raspberry Pi, na ktorých bol nainštalovaný SUSE Linux pre procesory ARM.

Pavel Harabín zo spoločnosti HPE a Martin Zikmund zo SUSE následne opísali spoločnú cestu vývoja HPE Helion OpenStack a SUSE OpenStack Cloudu. Martin Zikmund neobišiel ani novinky v SUSE Enterprise Storage, kontajnery ako službu a aplikačnú platformu v podaní SUSE.

S prednáškami vystúpili nielen zástupcovia usporiadateľskej spoločnosti SUSE, ale aj jej partneri a zákazníci. Veľmi zaujímavá bola napríklad prezentácia Jána Pateru z První novinové společnosti a.s., ktorý priblížil, ako vďaka migrácii svojej kritickej infraštruktúry na SUSE Linux ušetrili náklady a zefektívnili prevádzku.

O bezpečnosti, dostupnosti, flexibilite a SAP v cloude porozprával Jiří Vrbický zo spoločnosti Cloud4com. Michal Sapák zo spoločnosti HPE predstavil stavebnicové systémy pre InMemory computing Superdome Flex a Martin Vaňous zo spoločnosti SÍŤ nasadenie SAP HANA v praxi na platforme IBM POWER. Vlastnú platformu pre internet vecí SAP Leonardo prezentoval Peter Mravčák priamo zo spoločnosť SAP. Na záver konferencie si záujemcovia mohli prezrieť historický pivovar a ochutnať miestnu produkciu piva.

„V ostatných rokoch sa na trhu objavujú neustále nové technologické trendy, ktoré majú veľký vplyv na fungovanie firiem. Či už sa jedná o blockchain, umelú inteligenciu, internet vecí alebo virtuálnu realitu, spoločnosti musia na tieto trendy určitým spôsobom reagovať. A to rýchlo. Na riešenie tejto situácie vyvstáva z pohľadu firemného IT potreba konceptuálnej zmeny prístupu k danej problematike. Tradičné proprietárne hardvérové ​​riešenia totiž už nie sú odpoveďou na potreby zákazníkov a preto je potrebné hľadať odpoveď na báze softvérovo-definovaných riešenie. Na tomto poli máme bohaté skúsenosti a rozhodne máme čo ponúknuť,“ zhrnul závery celodennej konferencie Miroslav Kořen.

Partnermi bratislavského podujatia boli spoločnosti Hewlett Packard Enterprise, SAP, Cloud4com, SÍŤ, DNS a mediálnymi partnermi slovenské IT magazíny PC Revue a Touch IT.

Mohlo by vás zaujímať:

Business Technika Technológie Tlačová správa

Rebríček dodávateľov SSD v roku 2022

Spoločnosť Kingston Digital Europe Co LLP, ktorá je výrobcom flash pamäťových zariadení a pobočkou Kingston Technology Company, svetového lídra v oblasti pamäťových produktov a technologických riešení, dnes oznámila, že ju spoločnosť TrendForce označila na prvej pozícii na trhu ako najväčšieho dodávateľa SSD diskov pre tretie strany za celý rok 2022. Podľa TrendForce pripadá na spoločnosť […]

Čítať ďalej
Technika Technológie

Samsung predstavuje prívesok Galaxy SmartTag2, ktorý ochráni cenný majetok používateľov

Nová verzia je univerzálnejšia a znamená viac pokoja v duši. Vďaka novým funkciám má používateľ sledovanie svojich vecí pod kontrolou. Možnosti vyhľadávania stratených predmetov sa s novou verziou výrazne rozšírili  Spoločnosť Samsung Electronics predstavuje prívesok Galaxy SmartTag2. Novinka prináša do radu inteligentných príveskov Galaxy SmartTag množstvo vylepšených spôsobov, ako strážiť a sledovať cenné predmety. Možnosti […]

Čítať ďalej
Technológie Tlačová správa Umenie a kultúra

Jean-Michel Jarre a The Offspring budú hudobnými hviezdami festivalu STARMUS VII. Slovensko navštívia nobelisti, astronauti a svetoví umelci

Starmus, medzinárodný festival vedy, umenia a hudby, predstavuje ďalších účastníkov siedmeho ročníka, ktorý sa uskutoční v Bratislave v máji 2024. Medzi hudobnými hosťami bude svetová legenda elektronickej hudby Jean-Michel Jarre a americká punk rocková kapela The Offspring. Pribudli aj noví vedeckí hostia, napríklad astronauti Chris Hadfield, ktorý velil ISS či Charlie Duke, člen misie Apollo 16, ktorý kráčal […]

Čítať ďalej