ONLINE MAGAZIN

Chopok bude zastávkou špičkových pretekov vo voľnom teréne

CHOPOK (19. február 2018) – Jasná Adrenalín prináša na Chopok v piatok 23. februára štvorhviezdičkové lyžiarske a snowboardové preteky vo voľnom teréne, ktoré sú súčasťou medzinárodnej Freeride World Tour (FWT). Kvalifikačnou zastávkou Freeride World Qualifier (FWQ) je práve slovenská verzia pod názvom Jasná Adrenalín v najlepších freeridových žľaboch na Chopku. 16. ročník uznávanej súťaže ponúkne opäť nevšedné adrenalínové divadlo. Priamo zo svahu v Public area na Konskom grúni si lyžiari aj nelyžiari vychutnajú tie najlepšie freeridové jazdy a saltá v skalnom teréne s panoramatickým výhľadom na cieľovú plochu.

foto Martin Žilka

 

„Jasná žije freeridom a my kladieme väčší a väčší dôraz na organizáciu, komunikáciu a komfort pretekárov. Tento rok máme potvrdených 80 pretekárov zo 16 krajín. Z 25 žien je 14 v lyžiarskej kategórii a 11 v kategórii snowboard. Z 55 mužov si lyžiarky obuje 36 chlapov a 19 nasadí snowboard. Medzi pretekármi uvidíme aj špičky zo svetových pohárov ako sú Dani Fornell – Prat z Androry, Sam Lee z Nového Zélandu, Anna Orlova z Ruska, či Rakúšanka Manuela Mandl. Divokú kartu sme pridelili našim top jazdcom Baši Števulovej, Janovi Tajbosovi a Marekovi Gazdovi. Okrem nich bude našu krajinu reprezentovať aj Marián Labuda. Jasná Adrenalín má najvyššie hodnotenie kvalifikačného preteku FWQ a pretekári, ktorí jazdia na celej sérii FWT si po cenné body prichádzajú aj na Chopok, pretože za víťazstvo získavajú aj najväčší počet bodov, čo je napr. v kategórii SKI Men až 2 500 bodov. Ten istý počet bodov získava aj víťaz preteku FWT,“ konštatoval Ladislav Mrava, riaditeľ pretekov Jasná Adrenalín.

foto: Martin Žilka

Preteky sa uskutočnia na severnej až severovýchodnej časti Chopka vo voľnom teréne s 53 až 35 stupňovým sklonom. Štart pretekov je v nadmorskej výške 2 002 m n.m. a cieľ v 1 602 m n.m., jazdci prekonávajú 400 metrový rozdiel v skalnom teréne. Pretekári si trať dopredu nemôžu vyskúšať, ale prvýkrát idú priamo na jeden pokus na pretekoch. V deň pred štartom majú tzv. riders meeting, kde sa spoločne s HZS rozoberá detailne celý terén Lukového kotla a podrobne sa informuje aj o nebezpečenstve. Rozhodcovia sú rozdelení do dvoch trojíc. Medzi zahraničnými odborníkmi má zastúpenie aj Slovenka Monika Tatarková, ktorá je uznávanou porotkyňou vo svete. „Porotcovia si všímajú a hodnotia päť parametrov ako sú: Air, Style, Line, Control a Fluidity. Ak pretekár nejde v teréne plynule a pri nejakom skoku zaváha a spomalí, automaticky sa mu strhávajú body. Prize money predstavuje 10 tisíc eur rozdelených do štyroch kategórií vždy prvým trom ,“ doplnil L. Mrava.

foto: Richard Strelák

Kultové preteky na Chopku začínajú bohatým sprievodným programom už 21. februára a to welcome party with DJ Vec v Hoteli SKI na Záhradkách. Počas prvého súťažného dňa v piatok 23.2. a v sobotu je vo freeridovej dedine v lokalite Priehyba k dispozícii testovanie najnovšej ponuky freerideových lyží. Sobotný večer bude patriť after party s raparom Vec a s Tonom S. Bližšie informácie na www.jasna.sk alebo na www.jasnaadrenalin.sk.

foto: Richard Strelák

Foto na titulke: Martin Žilka

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Šport

Hokej už aj z nemožného uhla

Ľad, oheň a vibrácie – to je len zopár príkladov náročných podmienok, ktorým musia kamerové systémy čeliť. Spoločnosť Axis Communications, líder v oblasti sieťového videa, v novom experimente predviedla ako jej kamera dokáže zvládať takmer čokoľvek – napríklad aj keď je zamrazená do vnútra ľadu na hokejovom štadióne. Vďaka tomu zachytila doteraz nevídaný záber.

Čítať ďalej
Architektúra Náš tip outdoor Príroda Radíme Vám

Pardubice – mesto s históriou a moderným srdcom

Pardubice Pardubice (nemecky Pardubitz) sú štatutárne mesto na východe Čiech a hlavné mesto Pardubického kraja. Pardubice ležia 97 km na východ od Prahy a 270 kilometrov z Bratislavy, Leží  na sútoku rieky Labe s riečkou Chrudimkou. Napriek tomu, že Pardubice sú predovšetkým priemyselným a dopravným centrom, ich obyvatelia vedú bohatý kultúrny a športový život. Sídlo tu má univerzita a mnoho stredných […]

Čítať ďalej