ONLINE MAGAZIN

Festival ľadových sôch sa po roku opäť vracia na Pustevny

Ako sa stalo už tradíciou, v januári opäť privítajú Pustevny – Festival ľadových sôch.

Ďalší ročník tejto populárnej akcie sa bude konať po dobu troch januárových týždňov, od 6. 1. – 21. 1. 2018. Sochy z tridsiatich piatich ton ľadu vyrobeného v opavských mraziarňach Bidfood budú opracované špičkovými rezbári z Českej a Slovenskej republiky.
Garantom celej akcie je umelecký rezbár Jan Paďour, ktorý je členom tímu rezbárov, ktorí reprezentovali v máji našu krajinu na najprestížnejšej akcii pre rezbárov – Husky Cupu v Nemecku.

Súťaž v Nemecku je postavená iba na pozvanie organizátorov Husky Cupu, ktorí si vyberajú tímy z celého sveta. Českých rezbárov na čele s Janom Paďourom, k účasti pozvali už druhýkrát za sebou. Na Pustevny dorazí tiež Adam Bakoš zo Slovenska, ktorý je nielen účastníkom Husky Cupu, ale predovšetkým garantom ľadovej stavby Tatranského dómu na Hrebienku.
V tomto roku pod taktovkou Adama Bakoša v Tatrách rezbári vytvorili dielo v štýle španielskej „Sagrada Familia“.
Stavbu vyrezali zo sto deväťdesiatimi ton ľadu.
Adam Bakoš je tiež účastníkom celosvetového finále súťaže Ice Master a niekoľkonásobným víťazom tejto súťaže. Ďalšími rezbári na Pustevnách budú Mairán Maršálek a Ondřej Procházka, rezbári nominovaní za Českú Republiku na majstrovstvách sveta v rezaní do ľadu – Ice Master 2018, ktoré sa bude konať už v januári v Tatrách.
Rezbári budú svoje sochy vytvárať z päťsto kociek ľadu priamo na Pustevnách od 3. 1. do 8. 1.

Ten, kto by rád zhliadol tvorbu sôch v priamom prenose by mal doraziť na Pustevny hneď prvý víkend výstavy, v sobotu alebo nedeľu (6.-7. Januára 2018). O tomto víkende budú sochy v hlavnom stane na lúke pred kolibami už hotové a nasvietené. Rezanie sôch bude prebiehať v druhom stane, pod novou hornou stanicou lanovej dráhy.
Stany so sochami budú otvorené pre verejnosť denne medzi 8.30-17.00 hod. Vstup na výstavu ľadových sôch je samozrejme zadarmo.

Celým festivalom sa bude prelínať téma návratu do minulosti v rôznych podobách. Tématicky bude pripravený aj sprievodný program rádia Čas, ktoré v budúcom roku oslávi svoje dvadsiate narodeniny.
Návštevníci sa môžu tešiť na hry a súťaže pre deti i dospelých v réžii moderátorov rádia Čas, každú sobotu a nedeľu od 10.00 hod. Nebudú chýbať snehové sochy (za priaznivého počasia), maľovanie na sneh či lezecká hora pre deti. Novinkou bude fotostena, pri ktorej si návštevníci budú môcť urobiť pohľadnicu a rovno ju zaslať z Pusteven domov.

V prípade dobrých snehových podmienok bude k dispozícii svah za stanom so sochami pre bobovanie či sánkovanie. Chýbať nebude ani jarmok s lokálnymi špecialitami. Posledný víkend oslávime „World Snow Day“ – Medzinárodný deň snehu.
V Slovenskej republike sa táto akcia organizovaná Medzinárodnou lyžiarskou federáciou FIS, koná už po siedmy raz, na Pustevny sa vráti tretím rokom. Cieľom celej akcie je priblížiť deťom pohyb v zimnom prostredí a motivovať ich k zimným športom.

Deti si budú môcť vyskúšať rôzne druhy zimných športov vrátane zjazdového lyžovania, bežkovanie vo dvojiciach či snowtubing.
Dostupnosť na Pustevny je zaistená lanovkou z Trojanovic, kde bude fungovať odstavné parkovisko na Ráztoce.
Zo strany Prostrednej Bečvy, bude posilnená kyvadlová autobusová doprava –  taktiež z odstavného parkoviska (zastávka U Bártka).

Aktuálne informácie na webe www.pustevny.cz

Viacej fotografií si možete pozriet v priloženej galérii:

 

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej
Náš tip Príroda Radíme Vám

Kedy sa veľryby presťahovali do mora a stratili nohy?

História veľrýb je jedným z najväčších zázrakov a tajomstiev evolúcie. Ako tieto cicavce dýchajúce pľúcami prišli o nohy a vrátili sa do mora? Na túto otázku sa pokúsi odpovedať dokument Tajomné údolie veľrýb v Egypte, ktorý bude mať premiéru vo štvrtok 29. februára o 20:00 na Viasat Nature. Z 90 druhov dnes žijúcich veľrýb sú […]

Čítať ďalej