ONLINE MAGAZIN

Umeleckohistorické múzeum – Kunsthistorisches Museum Wien

Kunsthistorisches Museum bolo postavené cisárom Františkom Jozefom pre uchovanie prekrásnych zbierok Habsburgovcov, ktoré získavali v priebehu niekoľkých storočí.

Budova múzea na viedenskej Ringstraße je výnimočným dielom architektov Gottfried Sempera a Karla Hasenauera a  je jedným z najpôsobivejších múzeí postavených v 19. storočí. Na ploche 2700 m2 tu nájdeme vyše 2 200 svetovo jedinečných umeleckých diel.

Kunstkammer Wien: Privátna Zbierka Habsburgovcov

Od svojho znovuotvorenia v marci 2013 sa stal Kunstkammer Viedeň kultúrnou pozoruhodnosťou každej návštevy Viedne.

Na prelome stredoveku a novoveku začali cisári a arcivojvodovia z rodu Habsburgovcov zbierať doklady všetkého poznania vtedajšej doby vo forme vynikajúcich umeleckých predmetov. Ako symbol svojej moci a výraz svojich osobných záľub spájali vo svojich zbierkach prírodu a umenia, poznatky techniky a vedy, a sústreďovali tieto skvosty a kuriozity vo svojich sieňach umenia, ktoré sa tak stali kolískou múzea.

Táto zberateľská vášeň Habsburgovcov trvajúca po stáročia dala vzniknúť celému vesmíru umenia a krásy, ktorý znovu povstáva v Kunstkammer Viedeň a rozpráva nespočetné príbehy svojich tvorcov, zberateľov a panovníkov minulých časov.

Svetovo jedinečné zlatnícke práce, vrcholné diela sochárstvo, majstrovské bronzové sošky, filigránske a bizarné práce zo slonoviny, dokonalé kamenné nádoby, vzácne hodiny a zložité prístroje najlepších a najznámejších umelcov svojej doby okúzľujú svojich obdivovateľov už po stáročia a privedú k úžasu aj vás.

Obrazáreň uchováva jednu z najvýznamnejších zbierok starého umenia na svete. Medzi nimi sú aj  najvzácnejšie majstrovské diela Rubensa, Rembrandta, Rafaela, Vermeera, Velázquez, Tiziana a Dürera, rovnako ako najrozsiahlejšia zbierka obrazov Petra Bruegela staršieho. Z vašej návštevy sa stane naozaj nezabudnuteľný zážitok!

Zbierka egyptského a orientálneho umenia

Veľkolepé sochy a reliéfy, sarkofágy múmií, tri obrovské stĺpy v tvare stoniek papyrusu a ďalšie umelecké objekty ponúka pohľad do fascinujúceho sveta starovekého Egypta. Väčšina z nich je vystavená v galériách vyzdobených v 19. storočí v neo-egyptskom štýle.

Zbierka gréckeho a rímskeho antického umenia

Spoznajte umelecké diela, ktoré pokrývajú tri tisícročia – od doby bronzovej do doby temna, z Cypru cez Grécko, Taliansko až do Rakúska. Zbierka obsahuje okázalé starožitné portréty, poklady z neskorej antiky a temného stredoveku, gréckej vázy a rímske artefakty.

Kabinet numizmatiky

Mince od doby ich vzniku po dnešnú dobu. Prírodné a papierové peniaze, významné medaily a vyznamenania. Táto kolekcia, ktorá patrí s viac ako 700,000 artefaktmi medzi päť najväčších na svete, pozýva vás  na fascinujúcu cestu dejinami platidiel.

Kunsthistorisches museum Wien

1010 Viedeň, Maria Theresien-Platz

Tel. +43 1 525 24 -2500

tourist@khm.at

www.tourism.khm.at

Metro: linka U2 do stanice „Museumsquartier“, Alebo U3 na „Volkstheater“

Električka: linka D, 1, 2, 71, 46, 49

Autobus: linka 48A, 57A

Otváracia doba

Denne okrem pondelka 10 – 18 hod.

Štvrtok 10-21 hod.

Jún až august otvorené denne vrátane pondelku

Vstupné

Kunsthistorisches Museum + Neue Burg

Dospelí € 14

Znížené vstupné € 11 osoba

Skupiny nad 10 osôb € 11 osoba

Deti a mládež do 19 rokov: voľný vstup do všetkých múzeí

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej
Náš tip Príroda Radíme Vám

Kedy sa veľryby presťahovali do mora a stratili nohy?

História veľrýb je jedným z najväčších zázrakov a tajomstiev evolúcie. Ako tieto cicavce dýchajúce pľúcami prišli o nohy a vrátili sa do mora? Na túto otázku sa pokúsi odpovedať dokument Tajomné údolie veľrýb v Egypte, ktorý bude mať premiéru vo štvrtok 29. februára o 20:00 na Viasat Nature. Z 90 druhov dnes žijúcich veľrýb sú […]

Čítať ďalej