ONLINE MAGAZIN

BMW Motorrad odhalila R 1200 RS ConnectedRide.

BMW Motorrad odhalila R 1200 RS ConnectedRide.

Mníchov. BMW Motorrad je považovaná za špičku v oblasti bezpečnosti súvisiacej s jazdou na motocykli. BMW Motorrad upevňuje svoju pozíciu priekopníka, či už ide o systém ABS, protipreklzový systém, dynamickú kontrolu trakcie alebo motocyklové vybavenie. BMW Motorrad sa neustále snaží zlepšovať bezpečnosť motocyklov a urobiť jazdu na jednostopom vozidle ešte bezpečnejšou a atraktívnejšou.


Prototypom R 1200 RS ConnectedRide spoločnosť BMW Motorrad predstavuje motocykel, ktorý, ponúkol pohľad do budúcnosti motocyklových bezpečnostných systémov. Okrem asistenta upozorňujúceho na vozidlá obiehajúce zboku a pri odbočovaní vľavo ponúka celý rad ďalších asistenčných systémov, ktorých úlohou je predchádzať nehodám medzi motocyklami a osobnými automobilmi. Varovaní sú účastníci premávky ak ich správanie na ceste smeruje k tomu, že nedajú prednosť v jazde, ako aj samotný jazdec na motocykli. Nebezpečnú situáciu registruje a varovanie iniciuje komunikačný systém medzi vozidlami (Vehicle to Vehicle – V2V) založený na komunikačnom štandardne medzi výrobcami a mimoriadne presnej lokalizácii prostredníctvom satelitného systému DGNSS (Differential Global Navigation Satellite System).

V roku 2016 vznikla spoločnosť CMC (Connected Motorcycle Consortium, www.cmc-info.net), ktorú s cieľom podporiť kooperatívne inteligentné dopravné systémy C-ITS pre motocykle zahŕňajúce čo najväčšie množstvo bezpečnostných systémov naprieč všetkými výrobcami, založili spoločnosti BMW Motorrad, Honda a Yamaha. Jediné celosvetové konzorcium pre bezpečnosť motocyklov každým dňom získava na význame.

Konferencia CMC sa zameriava najmä na špecifické požiadavky jazdy na motocykli vo vzťahu k veľmi dynamickému vývoju automobilových bezpečnostných systémov. V prvom rade teda na komunikáciu V2V (Vehicle to Vehicle), ktorá doteraz dostatočným spôsobom tieto špecifické aspekty bezpečnej jazdy na motocykli nezohľadňovala. Konferencia CMC 2017 sa zamerala na prejavy a výmenu informácií medzi Pedrom Barradasom z Generálneho riaditeľstva pre mobilitu a dopravu Európskej komisie (DG MOVE), Dr. Ulrichom Vehlom, riaditeľom Asociácie európskych výrobcov automobilov (ACEA), a Antoniom Perlotom, generálnym tajomníkom Európskeho združenia výrobcov motocyklov (ACEM). Konferencier a nový predseda CMC, prof. Dr. Karl Viktor Schaller, šéf vývoja BMW Motorrad, k problematike uviedol: „Naším cieľom je podporovať komplexné využívanie kooperatívnych bezpečnostných systémov pre motocykle v rannej fáze vývoja, aby sme boli schopní využiť ich plný potenciál pri zvyšovaní bezpečnosti a radosti z jazdy. Preto vyzývame ostatné spoločnosti, aby sa tiež zapojili.“


Okrem možnosti intenzívneho dialógu sa konferencia CMC ďalej zamerala na spoluprácu na výstavách a taktiež na akcie v roku 2018 s cieľom aktívne ilustrovať najnovší vývoj bezpečnostných systémov pre jednostopé vozidlá. Ako ukážka toho, aká bude budúcnosť, sa na konferencii CMC 2017 predstavil prototyp BMW R 1200 RS ConnectedRide a dva prototypy postavené na základoch Hondy CRF 1000 L Africa Twin a Yamahy MT-09 Tracer so spoločnou architektúrou.

Ďalším dôležitým dátumom v kalendári CMC je Svetový kongres ITS, ktorý sa koná od 29. októbra do 2. novembra 2017 v kanadskom Montreale. Pôjde o najväčšiu svetovú akciu zameranú na inteligentné dopravné systémy a služby. 1. novembra povedie CMC za okrúhlym stolom podrobnú diskusiu s odborníkmi z USA, Európy a Taiwanu na témy prepojených sietí a komunikácie V2V.

Ďalšie informácie o CMC sú k dispozícii na adrese http://www.cmc-info.net/.

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej
Náš tip Príroda Radíme Vám

Kedy sa veľryby presťahovali do mora a stratili nohy?

História veľrýb je jedným z najväčších zázrakov a tajomstiev evolúcie. Ako tieto cicavce dýchajúce pľúcami prišli o nohy a vrátili sa do mora? Na túto otázku sa pokúsi odpovedať dokument Tajomné údolie veľrýb v Egypte, ktorý bude mať premiéru vo štvrtok 29. februára o 20:00 na Viasat Nature. Z 90 druhov dnes žijúcich veľrýb sú […]

Čítať ďalej