ONLINE MAGAZIN

SLOVENSKÁ FILHARMÓNIA PONÚKA HUDOBNÉ ZÁŽITKY PRE CELÚ RODINU

Od septembra 2017 do júna 2018

Ponuka popoludňajších, večerných či víkendových kultúrnych podujatí je v Bratislave bohatá. S lákavou ponukou prichádza každoročne aj Slovenská filharmónia, ktorej 69. koncertná sezóna odštartovala v septembri.

Jej sídlo je v centre mesta, v budove bratislavskej Reduty. Historická dominanta je súčasťou hlavného mesta od 20. rokov minulého storočia. Určite ju poznáte. Na jej priečelí svieti neprehliadnuteľný názov Slovenská filharmónia.

Čo však ukrýva dnu? My Vás pozývame na jej návštevu. Určite neoľutujete. Okrem noblesných zrekonštruovaných priestorov Vás tu čaká od septembra do júna bohatá hudobná ponuka koncertov klasickej hudby interpretovanej našimi telesami – orchestrom Slovenská filharmónia, Slovenským filharmonickým zborom a Slovenským komorným orchestrom.
Okrem troch hudobných stálic sa tu vystrieda počas celej sezóny mnoho domácich a zahraničných hostí – sólistov , dirigentov či komorných zoskupení. Treba si len vybrať a zažiť chvíle plné harmónie.

Aj túto sezónu sú pripravené symfonické a vokálno – inštrumentálne koncerty v Koncertnej sieni. V repertoári nechýbajú populárne koncerty pre dospelých, deti a teenagerov.
Vo vybrané nedeľné popoludnia Slovenská filharmónia ponúka organové koncerty, či koncerty legendárneho Slovenského komorného orchestra. V ponuke nebudú chýbať ani sviatočné koncerty – vianočné, silvestrovský, novoročný a mimoriadne obľúbené a žiadané koncerty filmovej hudby.


Slovenský filharmonický zbor, foto Ján Lukáš

Filharmonické štvrtky a piatky o 19-tej

V sezóne privítame niekoľko významných osobností svetového koncertného umenia: popri novom šéfdirigentovi, britskom maestrovi Jamesovi Juddovi, sa pred orchester SF po prvýkrát postavírakúsky dirigent Sascha Götzel, hosťujúci dirigent Viedenskej štátnej opery a hlavný hosťujúci dirigent Kanagawa Philharmonic Orchestra v Japonsku, Wayne Marshall, šéf Kolínskeho rozhlasového orchestra, ktorý sa predstaví nielen ako dirigent, ale súčasne aj ako sólový klavirista. Z pravidelných hostí sa za dirigentský pult postavia Leoš Svárovský, Rastislav Štúr, Alexander Rahbari, Petr Altrichter, Piotr Gribanov, Kaspar Zehnder či bývalý šéfdirigent SF Emmanuel Villaume.

Po 4 rokoch do Bratislavy opäť zavíta legendárny izraelský dirigent Pinchas Steinberg, ktorý bude hosťovať v Bratislave hneď dvakrát.

Na svojom prvom koncerte uvedie zriedkavo hrávanú kantátu F. Mendelssohna Bartholdyho Prvá Valpurgina noc, na druhom koncerte, venovanom Medzinárodnému dňu pamiatky obetí holokaustu v januári 2018, Schönbergo magický opus Ten, kto prežil Varšavu s charizmatickým Jurajom Kukurom v úlohe rozprávača. Pod taktovkou petrohradského rodáka Daniela Raiskina zaznie po prvýkrát v Bratislave Šostakovičova 4. symfónia.


James Judd, šéfdirigent SF foto Peter Brenkus

Zo sólistov, prevažne klaviristov, treba spomenúť bulharského virtuóza Evgeniho Bozhanova, ktorý hosťoval v Bratislave počas 47. ročníka Bratislavských hudobných slávností, Američana Andrewa von Oeyena, skúseného anglického svetobežníka Stephena Hougha, Mateja Arendárika. Marian Lapšanský, generálny riaditeľ SF, bude sólistom 2. klavírneho koncertu P. I. Čajkovského, francúzsky pianista Jean-Fréderic Neuburger zahrá sólový part Beethovenovho 4. klavírneho koncertu.

Zážitkom bude vystúpenie obľúbeného huslistu Dalibora Karvaya a mladého bezrukého hráča na lesnom rohu Felixa Kliesera, ktorý svoj nástroj obsluhuje nohami.

Z huslistov privítame aj ruskú virtuózku Alenu Baevu, víťazku Medzinárodnej husľovej súťaže Sendai (Japonsko 2007), finalistku Medzinárodnej husľovej súťaže Queen Elisabeth (Brusel 2005), víťazku Medzinárodnej husľovej súťaže N. Paganiniho v Moskve, ruského huslistu Mikhaila Ovrutského, držiteľa viacerých medzinárodných ocenení.

Zo spevákov privítame napríklad izraelskú sopranistku Chen Reiss, nemeckého tenoristu Dominika Wortiga, Simonu Houdu-Šaturovú a mnohých ďalších.

Violončelisti budú zastúpení Maďarom Istvánom Várdaiom, Nemcom Julianom Steckelom a Francúzom Sebastienom Hurtaudom, o ktorom americký časopis „Fanfare Magazine“ napísal: „umelec je dušou Rostropovič, technikou Feuermann“.

V Slovenskej filharmónii uvedie Sebastien Hurtaud zábavný Koncert pre violončelo a dychový orchester Friedricha Guldu. Hosťovať bude aj hudobná rodina Čižmarovičovcov (otec, syn a bratranec) pri predvedení sólových partov Beethovenovho Trojkoncertu pre husle, violončelo, klavír a orchester C dur, op. 56.

 

Chystáte sa na koncert prvýkrát? Navštívte koncert Populárneho cyklu

V Populárnom cykle, zameranom na širokú vrstvu našich dlhoročných abonentov, budú účinkovať dirigenti Jesus Medina z Mexika, ktorý uvedie program prevažne z diel juhoamerických autorov, Daejin Kim z Kórey a Poliak Jacek Rogala.
Zo sólistov privítame klaviristov Mariana Sobulu,ktorý prednesie sólový part unikátneho klavírneho koncertu I. Paderewského a Rema Urasina.

Z huslistov to budú traja mladí slovenskí interpreti Dalibor Karvay, Milan Paľa a Miroslav Ambroš. Ťažisko cyklu tvoria známe symfonické diela – Symfónia č. 5 c mol Osudová, op. 67 Ludwiga van Beethovena, symfonická báseň Finlandia Jeana Sibelia, či Symfónia č. 6 h mol Patetická, op. 74 Piotra Iľjiča Čajkovského.

Sobotný program s deťmi? Zájdite do REDUTY

Pre rodiny s deťmi ponúkame obľúbené Rodinné koncerty /cyklus R/ štyri sobotné popoludnia o 16 tej, ktorými Vás bude sprevádzať milovník klasickej hudby a populárny moderátor Martin Vanek. Hodinový koncert pripravený pre najmladších návštevníkov končí tombolou, v ktorej možno získate pekné ceny.

Ak sa na Vás šťastie neusmeje, určite odídete so sladkou odmenou.

JUNIOR koncerty o 18-tej… aj s raperom Majkom Spiritom

Koncerty usporadúvané v rámci tohto cyklu sa riadia svojim mottom „mladí mladým“ – mladí ľudia nesedia len v hľadisku, mladí ľudia účinkujú aj na pódiu.

Táto skutočnosť je možná vďaka trvalej spolupráci Slovenskej filharmónie so študentmi Bratislavského konzervatória a Hudobno-tanečnej fakulty Vysokej školy múzických umení v Bratislave. Študenti týchto škôl si spolu so svojimi umeleckými vedúcimi pravidelne pripravujú program vlastných koncertov, ktoré s pozitívnou odozvou prezentujú na pódiu Slovenskej filharmónie. Z hosťujúcich mládežníckych orchestrov sa 18. apríla 2018 predstaví vynikajúci mládežnícky Wiener Jeunesse orchester.

Cyklus odštartuje v novembri medzižánrový projekt komorného zoskupenia The Classical Music Maniacs s umeleckým vedúcim Jarolímom Emmanuelom Ružičkom, koncertným majstrom SF a našim najznámejším raperom Majkom Spiritom.

Po viacerých úspešných projektoch sa mladí draví hudobníci pokúsia spojiť klasický repertoár s rapom. Koncert Raper Vivaldi sa uskutoční v sobotu 25. novembra o 18.00 h v Koncertnej sieni Slovenskej filharmónie.


Slovenský komorný orchester, foto Ján Lukáš

 

NEDEĽA SO ZVUKOM ORGANA

Aj v tejto koncertnej sezóne pokračuje séria organových recitálov vo vybrané nedeľné popoludnia, v rámci ktorých sa na štyroch koncertoch predstavia poprední domáci a zahraniční interpreti – rakúski organisti Wolfgang Capek, zakladateľ organového festivalu v St.

Augustin Kirche vo Viedni a prof. Ebenbauer so zameraním na hudbu autorov nemeckej a francúzskej proveniencie. Nemec Tomasz Adam Nowak, víťaz viacerých medzinárodných súťaží sa radí medzi interpretov, často prezentujúcich pozoruhodné vlastné organové transkripcie, ako aj transkripcie svetových autorov.

V rámci roka česko-slovenskej vzájomnosti prinesie charizmatický Aleš Bárta do Bratislavy aj závan českej tradície.

Máte radi komornejšie prostredie? Vyberte si koncert v Malej sále Slovenskej filharmónie

Náš legendárny Slovenský komorný orchester pokračuje v dlhoročnej tradícii komorných koncertov,

ktoré publiku ponúka zhruba raz mesačne.

V rámci cyklu SKO odznie pre milovníkov komornej hudby sedem koncertov s programom, siahajúcim od Johanna Sebastiana Bacha po Petra Breinera. Zlatým klincom cyklu bude naštudovanie kompletu Bachových Brandenburských koncertov pod vedením dirigenta a flautistu Kaspara Zehndera. Komorné utorky v Malej sále, vždy o 19.00 h

V utorky sa konajú v bratislavskej Redute komorné koncerty viacerých cyklov. Sú to koncerty Hudobnej mozaiky, ktoré ponúkajú sólové recitály, komorné duá, triá, koncerty sláčikových kvartet a koncerty v spolupráci s letnou akadémiou International Holland Music Sessions, na ktorých máte možnosť spoznať virtuózov najmladšej generácie špičkových interpretov. Tiež môžete zavítať na koncerty Starej hudby, na ktorých sa predstavia súbory interpretujúcehudbu starých štýlových období na dobových nástrojoch.

Ak ste milovníkom hudby a literatúry nevynechajte koncerty cyklu Hudba a slovo.

Fotografia na titulke: Budova REDUTA, sídlo SF, Photo Peter Brenkus

 

[h3]

PROGRAM, vstupenky

O všetkých našich podujatiach sa dozviete v celosezónnom

bulletine, ktorý je v predaji v Pokladnici SF a na webovej stránke

Slovenskej filharmónie.

Pokladnica Slovenskej filharmónie, Reduta,

Nám. Eugena Suchoňa 1, Bratislava,

otvorená Po: 9 – 14.00, Ut – Pia: 13.00 – 19.00.

Rezervácie: 02/20475233, e mail: vstupenky@filharmonia.sk

Vstupenky je možné zakúpiť si aj ONLINE na webovej stránke

SF – cez systém NÁVŠTEVNÍK.sk a využíť tak pohodlný online

predaj.

[/h3]

 

 

 

www.filharmonia.sk

Mohlo by vás zaujímať:

Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej
Náš tip Príroda Radíme Vám

Kedy sa veľryby presťahovali do mora a stratili nohy?

História veľrýb je jedným z najväčších zázrakov a tajomstiev evolúcie. Ako tieto cicavce dýchajúce pľúcami prišli o nohy a vrátili sa do mora? Na túto otázku sa pokúsi odpovedať dokument Tajomné údolie veľrýb v Egypte, ktorý bude mať premiéru vo štvrtok 29. februára o 20:00 na Viasat Nature. Z 90 druhov dnes žijúcich veľrýb sú […]

Čítať ďalej
Architektúra Náš tip Tlačová správa

Brnianske Vodojemy Žlutý kopec sa otvoria v celej svojej kráse!

Tretí mesiac v roku, tri vodojemy, tri dni! Mágia Vodojemov Žlutý kopec pritiahla od ich otvorenia tisíce návštevníkov. Všetky tri nádrže aj s návštevníckym centrom a revitalizovaným parkom sa verejnosti otvoria na Svetový deň vody, 22. marca 2024. Oficiálne otvorenie za prítomnosti zástupcov mesta Brna prebehne 21. marca. Celý nasledujúci víkend budú návštevníkov čakať pôsobivé […]

Čítať ďalej