ONLINE MAGAZIN

Honda oslavuje medzník 100 miliónov celosvetovo vyrobených motocyklov série Super Cub

Spoločnosť Honda Motor Co., Ltd. dnes oznámila že celková svetová produkcia motocyklov série Honda Super Cub dosiahla medzník 100 miliónov kusov. Pri tejto príležitosti vo svojom závode Kumamoto v Japonsku, kde sa motocykle Super Cup vyrábajú, zorganizovala spomienkovú slávnosť, na ktorej sa zúčastnil aj prezident a generálny riaditeľ spoločnosti Takahiro Hačigo.

Sériová výroba prvej generácie motocykla Super Cub C100 sa začala v auguste 1958 v závode Yamato, severne od Tokia. Za jeho okamžitým predajným úspechom stálo hneď niekoľko faktorov: životnosť a účinnosť vysokovýkonného štvortaktného motora s objemom 50 cm3 (v porovnaní s dvojtaktnými motormi, ktoré sa v tom čase bežne používali), unikátny dizajn na báze nízkopodlažného chrbticového rámu, odstredivá spojka, ktorá nevyžadovala ovládanie pomocou ručnej páčky, a tiež veľký ochranný štít na nohy.

A hoci sa motocykel dočkal viacerých vylepšení, základná koncepcia sa od uvedenia prvej generácie Super Cub nezmenila a jeho unikátny štýl sa tak dostal aj do súčasných modelov. Tento dizajn nadobudol až také kultové postavenie, že v roku 2014 sa Super Cub stal prvým vozidlom, ktoré bolo v Japonsku zaregistrované ako trojrozmerná ochranná známka.

V súčasnosti spoločnosť Honda vyrába sériu motocyklov Super Cub v 16 závodoch v 15 rôznych krajinách sveta. Predávajú sa a zákazníkom prinášajú potešenie vo viac ako 160 krajinách.

Takahiro Hačigo, prezident avýkonný riaditeľ a tiež generálny riaditeľ spoločnosti Honda Motor Co., Ltd., počas slávnosti povedal:

„Honda Super Cub, vytvorená v Japonsku, stelesňuje odhodlanie spoločnosti Honda prinášať ľuďom na celom svete potešenie a obohacovať ich život. Stavila preto na nekompromisný vývoj produktov, kde zákazník vždy stojí na prvom mieste. Vďaka tomu sa séria Super Cub teší dlhoročnému uznaniu zákazníkov na celom svete a jej celková svetová produkcia dosiahla medzník 100 miliónov kusov. Honda bude aj naďalej stáť na čele meniacej sa doby a bude sa snažiť ponúkať produkty, ktoré prekonávajú očakávania našich zákazníkov.“

 

Hlavné medzníky série Honda Super Cub

 

 

1958

 

 

Začal sa predaj modelu Super Cub C100.

Vzduchom chladený štvortaktný jednovalcový motor OHV s objemom 49 cm3 a výkonom 4,5 konskej sily

1959 Začal sa vývoz do USA.
1961 Celková svetová produkcia série Super Cub dosiahla medzník 1 milión kusov.

Na Taiwane sa začala prvá zahraničná výroba (na báze súprav častí dielov).

 

1964 Začal sa predaj modelu Super Cub C65 (prvý motor OHC).
1966 Začal sa predaj modelu Super Cub C50 (motor OHC).
1967 Celková produkcia série Super Cub dosiahla medzník 5 miliónov kusov.
1974 Celková svetová produkcia série Super Cub dosiahla medzník 10 miliónov kusov.
1983 Začal sa predaj špeciálne upraveného modelu Super Cub 50 Super Custom.

Dosahoval spotrebu 0,56 l/100 km (hodnota získaná počas testu s ustálenou rýchlosťou 30 km/h).

1988 Začal sa predaj modelu Press Cub.
1992 Celková svetová produkcia série Super Cub dosiahla medzník 20 miliónov kusov.
1997 Začal sa predaj modelu Little Cub.
2005 Celková svetová produkcia série Super Cub dosiahla medzník 50 miliónov kusov.
2007 Honda namontovala do modelov Super Cub 50, Press Cub 50 a Little Cub svoj elektronicky ovládaný systém vstrekovania paliva PGM-FI.
2008 Celková svetová produkcia série Super Cub dosiahla medzník 60 miliónov kusov (apríl).

 

50. výročie predaja motocyklov Super Cub

2009 Začal sa predaj modelov Super Cub 110 a Super Cub 110 Pro.
2013 Začal sa predaj modelu Cross Cub.
2014 Motocykel Super Cub sa vďaka svojmu tvaru stal prvým vozidlom, ktoré bolo v Japonsku zaregistrované ako trojrozmerná ochranná známka.

 

Celková svetová produkcia motocyklov značky Honda dosiahla medzník 300 miliónov kusov.

 

 

Mohlo by vás zaujímať:

Automobily Náš tip Radíme Vám

Základné faktory, ktoré ovplyvňujú cenu dopravy počas zimy

Základné faktory, ktoré ovplyvňujú cenu dopravy počas zimy

Čítať ďalej
Automobily Cestovanie Radíme Vám

Prečo by ste mali pred cestou autom myslieť na reaktiváciu airbagov a opravu ABS

Bezpečnosť na ceste je dôležitá pre každého vodiča. A aj keď naše schopnosti a zdravý rozum zohrávajú pri správnom riadení veľkú úlohu, existujú technológie slúžiace na zvýšenie našej ochrany v prípade nehôd. Patria medzi ne airbagy a systém ABS, ktoré výrazne prispievajú k zvyšovaniu bezpečnosti na cestách. Prečo by ste ich mali nielen pred cestou […]

Čítať ďalej
Automobily Cestovanie Radíme Vám

Prinášajú pokoj mysli a starajú sa o vaše bezpečie počas cestovania

V dnešnej dobe je vozidlo pre mnohých ľudí nevyhnutnosťou. Je to prostriedok, vďaka ktorému si môžete skrátiť cestu do práce, obchodu alebo školy, ale aj spôsob, ako spoznávať nové miesta a zažívať v nich príjemné dobrodružstvá. Pri tom všetkom však veľmi často zabúdame na jednu dôležitú vec, ktorou je kvalitný servis a údržba konkrétneho vozidla. […]

Čítať ďalej