ONLINE MAGAZIN

Ako sa hodnotia skvosty vo fľaši

Naučte sa hodnotiť víno, ako skutočný odborník.
Na otázku, ako chutí stobodové víno, sa dá odpovedať len jediným slovom – úžasne. Dnešný trh nám ponúka nespočetné množstvo rozličných druhov vína a orientovať sa v nich majú problém aj profesionáli. Overený systém hodnotenia, na ktorý sa môžete spoľahnúť, teda uľahčuje výber pre všetkých.

Či už o víne viete všetko alebo o ňom neviete nič, určite je vám jasné, že víno ocenené 98 bodami je skvelé a víno, ktoré dostalo len 72 bodov, za veľa nestojí. Medzi najznámejší systém hodnotenia vína patrí 100-bodová stupnica, ktorú požívajú mnohé renomované vinárske magazíny, napríklad The Wine Spectator či The Wine Enthusiast, ale najmä The Wine Advocate Roberta Parkera. Práve on sa zaslúžil o spopularizovanie tejto stupnice.

Hoci Parker nebol prvým, kto ju objavil, bol jedným z prvých, ktorý ju začali dôsledne používať. Dnes, po viac než troch desaťročiach, patrí medzi zlatý štandard vo svete hodnotenia vína. Profesionáli i amatéri ju rýchlo prijali za svoju, pretože je ľahko zrozumiteľná. Podľa 100-bodového systému sa hodnotí víno pomocou 10 kritérií. Za každé kritérium dostane víno určitý počet bodov, ktorý zodpovedá piatim kvalitatívnym stupňom – vynikajúce, veľmi dobré, dobré, dostatočné a nevyhovujúce.

Tento veľmi dômyselne spracovaný systém umožňuje aj presnú spätnú analýzu hodnotenia, teda zistiť prečo víno získalo daný počet a v čom sú jeho silné a slabé stránky. Každé víno začína na 50 bodoch, ktoré sú mu automaticky udelené len za to, že je vínom.
Ďalej sa hodnotí vzhľad, čírosť a kvalita vína, za ktoré môže byť vínu udelených 5 bodov. Intenzita, jemnosť a kvalita vône zas pridá vínu maximálne 10 bodov. Kvalita a perzistencia vína je hodná opäť 10 bodov a až 15 bodov môže víno získať za svoju chuť. Napokon, posledných 10 bodov sa vínu udelí za celkový dojem. Stobodové víno je teda podľa hodnotenia kritikov perfektné. Dosiahlo svoj vrchol, nič lepšie už neexistuje.

Klasické vína skvelého charakteru a štýlu zvyčajne skórujú na stupnici medzi 90 – 100 bodmi. Veľmi dobré, kvalitné vína majú od 85 do 89 bodov, zatiaľ čo vínam medzi 80 a 84 bodmi patria prívlastky solídne, pekne dorobené víno. Vína od 75 do 79 sú priemerné vína na bežné pitie, ktoré môžu vykazovať drobné nedostatky. Napokon, vína pod 74 bodov sa neodporúčajú. Hoci niektorí odborníci namietajú, že toto hodnotenie je príliš prísne a rigidné a neberie do úvahy znevýhodnenie niektorých štýlov vína, ktorým 100-bodový systém príliš „nesadne“ – samotný Parker je známym milovníkom červeného vína a biele sa do jeho rebríčka dostane len zriedkavo – túto stupnicu tak ľahko niečo iné nenahradí.

Plný počet bodov totiž vínu zaručí, že sa po ňom na pultoch obchodov len tak zapráši. Víno, ktoré od neho získa 90 či 91 bodov má omnoho väčšiu šancu na predaj ako víno, ktoré ohodnotil len na 89. Dokonca aj kritici uznávajú, že táto konzistentná stupnica kvality pomohla zvýšiť celkovú kvalitu vína a hovoria, že tiež ovplyvnila popularitu určitých druhov hrozna. Počas svojej kariéry udelil Robert Parker plný počet bodov len niečo okolo 300 vínam. V porovnaní s tisíckami vín, ktoré ročne ochutná, je toto číslo skutočne exkluzívne. Región, ktorý vyprodukoval najviac 100-bodových vín, je francúzske údolie Rýna.

 

                                                                                                                                BARON PHILIPPE DE ROTHSCHILD IN 1922

Po ňom nasleduje Bordeauxa Kalifornia. Zaujímavosťou je, že napríklad Čile ešte nevyrobilo víno, ktorému by Parker udelil najvyššiu poctu. Tá obišla aj americké štáty Oregon, New York alebo Nový Zéland. Vináreň s najväčším počtom ocenených vín je francúzsky Chapoutier, ktorým sa podarilo vyprodukovať až 34 vín ohodnotených 100 bodmi a napokon, až 11 ročníkov Guigal La Mouline, Cote Rotie získalo v priebehu rokov 100 bodov, čím sa stalo podľa Roberta Parkera najoceňovanejším vínom.
Jeden z najlepších ročníkov v histórii vína bol výnimočný rok 2009. Nielenže Robert Parker vyhlásil, že ročník 2009 je najlepším ročníkom storočia, ale aj udelil plný počet sto bodov hneď deväťnástim vínam, z nich bolo osemnásť červených Château z Bordeaux a jedno biele, Château Pape Clément Blanc 2009.

Zaujímavosťou je, že najstaršie víno, ktoré získalo 100 bodov, je Chateau d’Yquem, Sauternes z roku 1811. Ten istý ročník je zároveň najdrahším vínom z tohto rebríčka, jedna fľaša vás vyjde na 57 666 dolárov. Stobodové vína však nemusia stáť stovky dolárov, najlacnejšie exkluzívne víno je 1995 Chateau La Graviere Tirecul Vendange Tardive Cuvee Madame, za fľašu vína zaplatíte len 59 dolárov. Aj Parkerov 100-bodový systém má však svoju chybičku krásy.
Nikde sa v ňom totiž nehovorí, ako bude vaše víno chutiť s jedlom. Stobodové víno môže byť na papieri dokonalé, no k vašej večeri úplne nevhodné. Preto je dôležité naučiť sa o vlastnostiach mnohých vín, o tom, ako sa vyvíjajú a spájajú s rôznymi ingredienciami.
Je tiež rovnako dôležité porozumieť vlastnému vkusu vo víne a ako sa aj ten postupom času mení a vyvíja. Rozprávajte sa s kamarátmi, pýtajte sa na ich odporúčania, vzdelávajte sa pomocou rozhovorov so someliérmi v reštauráciách či pivničných majstrov vo vinárstvach. Lebo bez toho, aby ste vínu skutočne rozumeli a vedeli si ho vychutnať, bude aj stovka na fľaši vždy iba číslom.

Text: www.wineplanet.sk

 

Mohlo by vás zaujímať:

Architektúra Náš tip Radíme Vám

Brno láka na 5 ikonických víl modernej architektúry

Po vlaňajšom úspechu turistického balíčka 1 víkend a 4 ikonické vily, ktorý ponúkalo TIC BRNO v spolupráci so správcami všetkých objektov, sa tento rok môžu návštevníci Brna tešiť na prírastok: Za víkend totiž majú šancu spoznať hneď 5 víl – vrátane novo otvorenej Arnoldovej vily. „Vďaka výnimočnej spolupráci piatich brnianskych inštitúcií vznikol pred dvoma rokmi […]

Čítať ďalej
Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej