ONLINE MAGAZIN

Dubajský šejk pokrstil v Austrálii novú knihu o Slovensku fotografa Filipa Kuliseva

Fotograf a cestovateľ Filip Kulisev pokrstil dnes svoju novú knihu Úžasné Slovensko v Sydney počas medzinárodného kongresu Federácie Svetovej obchodnej komory.
Krstným otcom Úžasného Slovenska bol jej prezident Peter Mihok, anglickú verziu knihy zasa uviedol do života dubajský šejk Hamad Buamim.

Slávnosť sa konala v novo otvorenom kongresom centre v rámci výstavy Amazing Planet. „Je pre mňa cťou, že mám príležitosť ako jediný fotograf vystavovať pri príležitosti konania sa tohto prestížneho svetového kongresu. Som rád, že môžem práve u protinožcov ukázať mnohé krásne miesta, ktoré máme nielen na Slovensku, ale aj na všetkých kontinentoch. Myslím si, že každý z delegátov konferencie si tam nájde svoje obľúbené miesto“ povedal Filip Kulisev.

Prínos knihy ocenil aj slovenský veľvyslanec pre Austráliu a Nový Zéland Igor Bartho. „Dovoľujem si tvrdiť, že knižka a film Filipa Kuliseva Úžasné Slovensko, ako aj sprievodné výstavy fotografií v Austrálii a na Novom Zélande oslovia veľa Austrálčanov a Novozélandčanov. Často sa ma domáci pýtajú, prečo by mali navštíviť Slovensko. Ja im vždy rád zopakujem, že na Slovensku máme všetko – turistické chodníky, krásnu prírodu, liečivé pramene, hory, staré hrady a zámky. A to všetko je dostupné do troch hodín cesty autom. Ale oni si to nevedia ani predstaviť a pochybujú o mojich slovách. Vďaka Filipovi Kulisevovi im to budem môcť ukázať. A ako sa hovorí, jedenkrát vidieť je viac ako trikrát počuť,“ konštatoval Igor Bartho.

Knihy sa krstili netradične najjemnejším pieskom z austrálskej Whitehaven Beach, z ktorej Filip v minulosti predstavil viacero fotografií.  „Whitehaven Beach je jedna za najkrajších pláži na svete. Nachádza sa tu úplne biely piesok s 98 percentným obsahom kremíka. Jeho zrnká sú najmenšie na svete a preto mimoriadne vhodné na výrobu skla do presných ďalekohľadov. Použil sa aj na výrobu Hubblovho teleskopu,“ vysvetlil Filip Kulisev.

Výstava Amazing Planet v Sydney potrvá do 21. septembra. Počas nej sa bude premietať aj krátky film Amazing Slovakia, ktorý mal svetovú premiéru pred dvomi týždňami v Bratislave.

Cestovateľ a fotograf Filip Kulisev, Master QEP, FBIPP, sa za uplynulé desaťročie prepracoval do svetovej špičky vo fotografovaní prírodných scenérií. Absolvoval takmer 200 individuálnych výstav na Slovensku a po celom svete. Vydal deväť kníh, ktoré ukazujú nádheru a rozmanitosť prírody a rozprávajú aj jeho príbehy z ciest. Ako jeden z dvoch fotografov na svete získal najvyšší európsky titul Master QEP (Qualified European Professional Photographer) v kategórii príroda a zároveň aj najvyšší titul Fellowship od Britského inštitútu profesionálnych fotografov. Hľadá krásne a unikátne miesta na Zemi, ktoré prostredníctvom fotografií prináša všetkým milovníkom prírody na Slovensku aj vo svete. Chce tak v prvom rade prispieť k ochrane biodiverzity a prírodného bohatstva planéty. Patrí k nadšeným milovníkom prírody a podporuje aktivity na jej ochranu aj pre budúce generácie.

Fotografia na titulke:

Peter Mihok, Filip Kulisev a Hamad Buamim krst Amazing Slovakia 19.9.2017 ICC-WCF Sydney

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej
Film Náš tip Umenie a kultúra

DOMINA – Predbehla dobu o mnoho storočí

Neuveriteľný skutočný príbeh Livie Drusilly, manželky Caesara Augusta, ožíva tento mesiac na televíznej stanici Epic Drama. DOMINA ponúka divákom pútavý pohľad do starovekého Ríma, konkrétne do obdobia okolo roku 27 pred Kristom. Seriál, ktorý predstavil režisér David Evans, sa však opiera o príbehy žien, ktoré stáli za mocnými mužmi vtedajšej doby. Hlavnou postavou je Lívia […]

Čítať ďalej