ONLINE MAGAZIN

Tajomné podzemia českých miest

Na všetkých dobrodruhov a milovníkov tajomstiev čaká v Česku skrytý svet mestského podzemia. Bývalé štôlne, katakomby, pivnice alebo tajné úkryty tvoria unikátny podzemný systém, ktorý vás pohltí v labyrinte spletitých chodieb a tajomných zákutí.

V Brne trikrát inak

V Brne môžete navštíviť hneď tri nevšedné historické miesta mestského podzemia: Mincmajstrovskú pivnicu na Dominikánskom námestí, ktorá je súčasťou pivničného komplexu a svojimi expozíciami a inštaláciami približuje banícke remeslo, Labyrint pod Zelným trhom alebo kostnicu pod kostolom sv. Jakuba, ktorá je druhou najväčšou v Európe. Na svoje si tu prídu obdivovatelia architektúry a histórie aj adrenalínoví nadšenci.

Brno – alchymistická dielňa

Brno – Komnata mrtvých

Brno – Mincmajster

Adrenalín v Znojme

Znojemské podzemie je najväčším podzemným komplexom v Českej republike a meria takmer 27 km. Okrem klasickej prehliadkovej trasy sú pripravené aj tri adrenalínové, rozdelené podľa náročnosti. Potme, len s čelovkou na helme, sa budete brodiť vodou, prechádzať uzučkými chodbami alebo poleziete po rebríku do neznáma.

Znojmo

Znojmo

Zámocké podzemie Valtice

V juhomoravských Valticiach sa priamo pod zámkom nachádzajú historické vínne pivnice s celkovou dĺžkou 900 metrov. Vznik pivníc sa datuje až do roku 1289 v súvislosti so založením kláštora minoritov. Ak sa sem vydáte, vedzte, že k prehliadke patrí aj organizovaná ochutnávka vín. Súčasťou prehliadky je tiež výstava vínového skla a skamenelín.

Fosforeskujúca chodba v Jihlave

Jihlavské podzemie dlhé 25 km vzniklo prepojením pivničných priestorov, ktoré začali tesať do skaly pod mestom už od konca 13. storočia. Chodby sú na mnohých miestach až v troch poschodiach pod sebou a najhlbšia trasa vedie 18 metrov pod zemou. Miestnou raritou je fosforeskujúca chodba, ktorej steny po nasvietení zeleno svetielkujú. Od apríla do októbra môžete navštíviť podzemie každý deň a súčasťou prehliadkových trás sú tiež expozície zamerané na minerály alebo baníctvo.

 

Jihlavské podzemie /foto Jakub Koumar /

Jihlavské podzemie /foto Jakub Koumar /

Jihlavské podzemie / foto Jakub Koumar /

Podzemný labyrint v Slavoniciach

Podzemie mesta Slavonice, ktoré sa nachádza v Juhočeskom kraji, rozhodne nie je pre slabé povahy. Tunajšie chodby majú veľmi malé rozmery a v istých úsekoch sa brodíte vodou polmetrovými šachtami. Jednoducho adrenalín, aký má byť. Vybrať si môžete z dvoch prehliadkových trás a na cestu so sprievodcom budete vybavení pláštenkou, gumákmi aj baterkou.

Strašidlá v Tábore

Táborské stredoveké podzemie má 3 poschodia a klesá až 16 m pod dnešnú úroveň terénu. Mesto Tábor sa rozhodlo ozvláštniť svoje podzemie strašidelnými kompozíciami. V podzemných chodbách sa tak môžete stretnúť so stredovekým alchymistom, s bielou paňou, katom alebo múmiou.

Tábor

Tábor

Tábor

Najširšia studňa je v meste Mělník

Na sever od Prahy leží historické mesto Mělník. Tunajšie podzemie skrýva vo svojich útrobách najširšiu studňu Českej republiky. Jej priemer dosahuje viac než 4,5 metra a hĺbka 54 metrov. Na ceste historickou chodbou k studni vás čaká expozícia hrdelného súdnictva a ak budete pozorní, zazriete na stenách skamenené mušle a trilobity ako pozostatky z ľadovej doby.

Mělnícke podzemie

Mělnícke podzemie

Objavujte Česko a vyberte si z viac ako 40 000 možností, kde v Česku stráviť víkend alebo dovolenku.
Inšpirujte sa na stránke
www.kudyznudy.cz

 

Mohlo by vás zaujímať:

outdoor Radíme Vám Šport Technika

Pre Slovákov a Slovenky stále rozhoduje cena oproti kvalite, platí to aj pri výbere bicykla a elektrobicykla

Viac než 16 % opýtaných Slovákov a Sloveniek zvažuje v roku 2024 kúpiť bicykel alebo elektrobicykel sebe alebo rodinnému príslušníkovi. Najdôležitejšie kritéria pri výbere predajcu bicyklov sú pre zákazníkov ceny bicyklov a elektrobicyklov, kvalita servisu a opráv a tiež odbornosť a ochota personálu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý Neuropea realizovala v spolupráci s CreditCall pre spoločnosť Kaktus Bike. Prieskum bol realizovaný v dňoch od 9.2.2024 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Náš tip Novinky outdoor Umenie a kultúra

Stavať máje budú v trnavskom Kamennom mlyne aj v okolitých obciach

Akcie bohaté na spev a hudbu, pri príležitosti stavania májov, sa budú konať v utorok 30. apríla v Kamennom mlyne v Trnave, ako aj v neďalekých obciach Dolná Krupá, Suchá nad Parnou, Biely Kostol, Bohdanovce nad Trnavou a Ružindol.   O pripomenutie tradícií sa v Trnave postará univerzitný folklórny súbor Trnafčan, ktorý pripravuje druhý ročník podujatia […]

Čítať ďalej
Health Radíme Vám Tlačová správa Zdravie

Svetový deň hygieny rúk 2024: Prečo je zdieľanie znalostí o hygiene rúk stále také dôležité?

Ročne sa na celom svete podľa WHO vyskytne až 136 miliónov prípadov nozokomiálnych infekcií, teda infekcií spojených so zdravotnou starostlivosťou (HAI). Najjednoduchším preventívnym opatrením, ktoré pomáha zachraňovať životy pacientov na celom svete je správna hygiena rúk. Na jej význam poukazuje Svetový deň hygieny rúk, ktorý symbolicky pripadá na 5. mája. V európskom hospodárskom priestore sa ročne […]

Čítať ďalej