ONLINE MAGAZIN

Keď vám už dlhé ruky nestačia, poobzerajte sa po inom riešení…

Ak ste vo veku nad 40 rokov, možno už aj vás dostihol pocit, že by ste potrebovali dlhšie ruky na prečítanie novín, textu na mobilnom telefóne alebo aj menu v reštaurácii.

Ak áno, vitajte vo svete presbyopie.

Táto očná choroba sa týka od určitého veku každého jedného z nás a nikto sa jej nevyhne. S pribúdajúcim vekom totiž strácame schopnosť zaostriť na bežnú vzdialenosť pri čítaní a blízke objekty začínajú vyzerať rozmazane.

Dôvod vzniku tejto choroby približuje Dr. Ivo Ďurkovič z očnej kliniky iClinic: „V našich očiach sa priamo pod dúhovkou nachádza očná šošovka. Pomáha lámať alebo ohýbať svetlo v očiach a preniesť ho na sietnicu. Starnutím šošovka stráca postupne svoju elasticitu a očiam to znemožňuje zaostriť na predmety tak dobre ako kedysi, keď ste boli mladší.“

Oftalmológ zároveň dodáva: „Pokiaľ nemá postihnutá osoba viac ako 40 rokov, netrpí presbyopiou. Môže ísť o hyperopiu, teda „ďalekozrakosť“, keď sa príznaky môžu zdať podobné, ale ide o inú poruchu. Je tu aj možnosť, že ide o astigmatizmus.

Obe očné ochorenia je možné natrvalo odstrániť refrakčným zákrokom, teda laserovou operáciou očí, ktorá je v dnešnej dobe bežne dostupná a vďaka najmodernejšej technológii aj bezpečná a bezbolestná.“

 

PRESBYOPIA – ALEBO KEĎ OČI ZAOSTRUJÚ ŤAŽŠIE

Dr. Ďurkovič zároveň približuje, kedy sa očná chyba začína objavovať: „Presbyopia sa objavuje medzi 40. až 45. rokom veku v závislosti od toho, aký je zrak predtým.
Pri ďalekozrakosti sa prejavuje skôr, pri krátkozrakosti sa, naopak, objavuje neskôr.
Chybu a stupeň nevyhnutnej korekcie vieme zistiť už pri bežnom vyšetrení na klinike.

V štyridsiatich rokoch väčšinou nameria +0,5 dioptrie, v päťdesiatich rokoch približne +1,5 dioptrie a v šesťdesiatich rokoch +2,5 až +3,5 dioptrie.
Okolo 60. roku veku presbyopia vrcholí, zvyčajne sa stabilizuje a ďalej sa už nezhoršuje.
Vývin je však individuálny, tak ako každý jeden človek.“ Očné cvičenie, ktoré by pomohlo predísť strate elasticity, momentálne neexistuje.

Existujú však riešenia, ktoré môžete prijať na nápravu problému po jeho vzniku. Nie je dôvod, aby ste sa zmierili s ťažkosťami, ako sú rozmazané videnie, problémy s videním na počítač či na dlhšie vzdialenosti, ale aj únava a bolesti očí, akoby zahmlené videnie a bolesti hlavy.

AKÉ MÁTE MOŽNOSTI?

Lekár vám môže predpísať tzv. okuliare na čítanie na približne 30- až 40-centimetrovú vzdialenosť a podľa potreby druhé na diaľku s návrhom ich striedania podľa typu činnosti.
Prípadne môže odporučiť tzv. bifokálne sklá s viditeľným predelom s vrchnou časťou na diaľku a spodnou na čítanie.

Toto riešenie je síce cenovo najdostupnejšie, vyhovuje však len niektorým.
Väčšina z nás v produktívnom veku potrebuje rýchlo vnímať všetky vizuálne informácie, a teda vidieť ostro na rôzne vzdialené predmety – od klávesnice počítača cez monitor na telefón, tablet, späť na kolegov na porade, na navádzacie tabule až po výhľad na naše hory.

Vtedy máte možnosť siahnuť po overenom a bezpečnom riešení so stabilným výsledkom, ako je zákrok PRELEX.
Operácia spočíva vo výmene pôvodnej šošovky za umelú multifokálnu vnútroočnú šošovku, ktorá je natrvalo naimplantovaná (vsadená) do oka.
Pri zákroku PRELEX je možné odstrániť akýkoľvek počet dioptrií a zbaviť sa tak závislosti od okuliarov.

Ako dodáva Dr. Ďurkovič, na očnej klinike iClinic používajú ako jediní na Slovensku pri operácii femtosekundový laser z dielne švajčiarskej firmy Ziemer – FEMTO LDV Z8. Od femtosekundového lasera sa odvodzuje aj názov operačnej metódy FEMTO Z-PRELEX.
Použitie lasera pri operácii má mnoho výhod. Jednou z najväčších je, že pacient sa nemusí viac báť ostrých nástrojov, zákrok je šetrnejší než klasická operácia PRELEX, bezpečnejší a použitie lasera zabezpečuje rýchlejšiu rekonvalescenciu.

Ľudské oko samotné je veľmi zložitý a dokonale fungujúci „stroj“, vďaka ktorému môžeme vnímať svet okolo seba, nedajte si preto vziať možnosť vnímať ho v plnej kráse, najmä keď riešením môže byť 15-minútový zákrok.




Viac informácií tu:

 

 

Fotografia na titulke:

Dr. Ivo Ďurkovič, z očnej kliniky iClinic

Mohlo by vás zaujímať:

Architektúra Náš tip Radíme Vám

Brno láka na 5 ikonických víl modernej architektúry

Po vlaňajšom úspechu turistického balíčka 1 víkend a 4 ikonické vily, ktorý ponúkalo TIC BRNO v spolupráci so správcami všetkých objektov, sa tento rok môžu návštevníci Brna tešiť na prírastok: Za víkend totiž majú šancu spoznať hneď 5 víl – vrátane novo otvorenej Arnoldovej vily. „Vďaka výnimočnej spolupráci piatich brnianskych inštitúcií vznikol pred dvoma rokmi […]

Čítať ďalej
Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej