ONLINE MAGAZIN

TURISTICKÝ REGIÓN MURTAL – Novinky – Leto 2017

Pivovar zmyslov a pivná lekáreň

V pivárskom mestečku Murau sa koncom apríla otvára Pivovar zmyslov. Ústredným prvkom je viac ako 30 rokov staré múzeum pivovarníctva, ktorého výstavná plocha sa nielen rozšíri na 640 m², ale bude sa v ňom súčasne nachádzať prvý malý pivovar v Rakúsku vyrábajúci desať hektolitrov piva. Ten, koho zaujíma výroba piva, je tu správne: Výrobu tohto ušľachtilého moku možno objasniť pomocou najmodernejších foriem prezentácie a zažiť ju všetkými piatimi zmyslami. To však nie je všetko: okrem pivovaru zmyslov vzniká v najstaršej budove mesta Murau na ulici Anna Neumann-Straße prvá rakúska pivná lekáreň. Na tomto mieste, kde sa kedysi dávno skutočne nachádzala lekáreň, by sa už čoskoro malo predávať pivné mydlo, pivný šampón, pivná horčica alebo pivná marmeláda.

Baňa na striebro Oberzeiring oslavuje 750-ročné jubileum

(c) Schaubergwerk Oberzeiring

Pre mnohých tunajších obyvateľov je to samozrejmosť: Ak chcete vedieť, ako vyzerali stredoveké štôlne, v takom prípade absolvujte prehliadku v ukážkovej bani. Toto privilégiumje však veľmi nezvyčajné a ide o európsku výnimku. Baňa Oberzeiring je jedinečnou na celom kontinente – nikde inde sa taký dlhý čas nezachovala nepoškodená stredoveká baňa v tejto podobe. Veľmi dlho nebolo tiež jasné, kedy sa v Oberzeiringu začalo s ťažbou. Mnohé z týchto otázok sú v súčasnosti – úplne presne pri príležitosti jedného výnimočného jubilea – vyjasnené. Dnes je to už presne 750 rokov, keď knieža v Grazi prvýkrát zaznamenal príjem z istej „mons cyrich“, teda z „bane Zeiring“. Toto výročie sa bude sláviť od 21. do 23. júla 2017 veľkými oslavami. Hlavným bodom programu bude novootvorenie ukážkovej bane, ktorá spolu s múzeom zažiari v novom šate. Bude predstavená kniha, ktorá objasňuje mnoho tajomstiev stredovekého baníctva. Uskutoční sa aj veľká stredoveká oslava, koncerty, divadelné predstavenia, výstava minerálov a na špeciálnych prehliadkach sa budú prezentovať neobvyklé dejiny tejto trhovej obce. Vyvrcholením bude „rakúsky banský sprievod“ v nedeľu, na ktorý budú pozvané všetky banícke spolky Rakúska.

Najdôležitejšie „rýchlostné“ podujatia

Truck Race Trophy

Truck Race Trophy – festival ťahačov v Spielbergu. Preteky Truck Race Trophy odštartujúv pravom zmysle slova ako „jarný hrmot“ spolu s ohromnou siloumotorov seriál medzinárodnýchpretekov. Už piatykrát privíta okruh Red Bull Ring európsky šampionát ťahačov FIA European Truck Racing Championship, na ktorom od 12. do 14. mája 2017 zaburácajú na trati gigantické stroje. Preteky Truck Race Trophy budú opäť festivalom pre všetkých milovníkov ťahačov spojeným s kempingom jazdcov, stanom pre fanúšikov a prehliadkami.

ADAC GT Masters

Jún v kalendári pretekov okruhu Red Bull Ring patrí celý lige super športových vozidiel. Od 9. do 11. júna 2017 budú môcť fanúšikovia seriálu ADAC GT Masters nadšene sledovať na jednom z jeho zahraničných zastavení fantastické autá značky Audi, Bentley, BMW, Chevrolet, Lamborghini, Mercedes alebo Porsche. Diváci sa môžu tešiť na množstvo rakúskych pilotov v úlohe jazdcov, ktorých budú môcť poriadne povzbudzovať na dvoch domácich pretekoch. Zážitok z pretekov prispôsobený rodinám presviedča okrem iného otvoreným depom pre jazdcov a autogramiádou.

Formula 1: Veľká cena Rakúska 2017

©Philip Platzer RedBull Content Pool

Na vrchole nadupaného leta štartuje júl v Spielbergu kráľovskou triedou motoristického športu! Od 7. do 9. júla 2017 sa na „Veľkej cene Rakúska v pretekoch formuly 1 2017“ bude konať deviata sezóna pretekov. Štvrté vydanie na okruhu Red Bull Ring bude opäť zárukou „festivalu motoristického športu, na ktorý si možno siahnuť“. Bohatý program ponúkne autogramiádu – fanúšikovia sa dostanú k hviezdam a vedúcim tímov veľmi blízko, prehliadku legiend s mnohými medzinárodnými idolmi motoristického športu, open air koncerty, kaskadérske šou, šou vo vzduchu, zábavu vo fanzóne F1 Village a v neposlednom rade prehliadku Public Pit Lane Walk popri svätyniach pretekárskych stajní. Skvelý víkend s Formulou 1 boduje aj atraktívnymi kategóriami vstupeniek. Deti do 14 rokov majú v sprievode jednej dospelej osoby so zakúpenou vstupenkou vstup do blízkosti pretekárskej dráhy zadarmo. Vďaka tejto ponuke a areálu „Family Area“ – samostatnej časti pre rodičov a deti – má rakúska cena GP označenie rodinného podujatia.

MotoGP

©GEPA Pictures RedBull Content Pool

Ani sa nedá slovami vypovedať, ako veselo sa v auguste 2016 vítal návrat majstrovstiev sveta cestných motocyklov do rakúskeho Spielbergu. Fanúšikovia oslavovali okolo okruhu Red Bull Ring niekoľko dní pravé nadšenie z motoristického športu a postarali sa o nezabudnuteľnú zábavu. Bez debaty, hrdinovia na dvojkolesových vozidlách triedy MotoGP ponúkajú skutočne všetky prísady, aby bol zážitok z pretekov dokonalý. O osem mesiacov sa budú konať opäť: od 11. do 13. augusta 2017 postavia hviezdy, ako je úradujúci majster sveta Marc Marquez, hrdina všetkých čias Valentino Rossi, víťaz v Spielbergu Andrea Iannone alebo Dani Pedrosa Štajersko znovu hore nohami. Trojnásobný <šampión v triede MotoGP, Marc Marquez, nešetrí slovami chvály na adresu veľkej ceny Rakúska: „Okruh Red Bull Ring je veľmi moderný vďaka obdivuhodnej infraštruktúre uprostred nádhernej krajiny. Označenie za preteky roka je zaslúžené, pretože tím okruhu Red Bull Ring robí skvelú prácu. Celý víkend bol vynikajúco zorganizovaný!“ Rakúski fanúšikovia budú na domácich pretekoch tohto Španiela povzbudzovať rovnako ako aj nový tím Red Bull KTM Factory Racing.

Nemecké preteky upravených automobilov 2017/DTM

Nemecké preteky upravených automobilov 2017 na okruhu Red Bull Ring nadobúdajú celkom nový význam. Najpopulárnejší medzinárodný seriál upravených vozidiel je od začiatku verný štajerskej pretekárskej dráhe a rakúskych fanúšikov fascinoval od začiatku až po preteky uprostred sezóny takmer v každom ročnom období. Prvýkrát na korunovaný záver sezóny motoristického športu pridajú plyn preteky DTM už po siedmykrát v poradí od 22. do 24. septembra 2017 v Spielbergu. Na divákov čaká mnoho potenciálnych kandidátov na víťaza, tvrdé súboje, rázne manévre pri predbiehaní a dvojo pretekov počas víkendu!

E-Mobility Play Days na okruhu Red Bull Ring

Na najväčšom podujatí svojho druhu v krajine – E-Mobility Play Days – sa na okruhu Red Bull Ring bude všetko točiť okolo budúcnosti pohybu. Na výstavách, súťažiach a názorných ukážkach sa návštevníci Spielbergu ponoria do tohto nového sveta, budú si môcť sami otestovať inovácie a zakúsiť, že e-mobilita znamená viac než len používanie elektromobilov. To, ako už mobilita neprodukujúca emisie zavítala do všedného života a ako pokročila veda, aby sa ľudstvo v 21. storočí ďalej elektrifikovalo, bude v dňoch 29. a 30. septembra 2017 v rámci voľného vstupu hlavnou témou presne tam, kde ešte stále panujú spaľovacie motory. Ani motoristický šport nepríde skrátka: o poriadnu rýchlostnú jazdu speed rund okolo tribúny voestalpine wing sa postará tím formuly E ABT Schaeffler Audi Sport počas predvádzacej jazdy.

ÚŽASNÉ ZÁŽITKY OD VRCHOLU DO ÚDOLIA

Túry so sprievodcom „Rent a Butler“ – aj toto leto!

Či už chcete pohodlnú prechádzku, výnimočnú túru, príjemný piknik alebo plánujete dokonca žiadosť o ruku: túry so sprievodcom Turracher Höhe Alm Butler sú vám vždy k dispozícii a prispôsobené na mieru. Kto teda chce zapôsobiť na svojich priateľov, príbuzných, klientov či zamestnancov alebo dokonca požiadať svoju milovanú o ruku, môže si exkluzívne rezervovať ochotného sprievodcu a zažiť nezabudnuteľný deň. Sprievodca vám zorganizuje exkluzívny sprievodný program, postará sa o občerstvenie aj hudbu.

 

©Steiermark tourismus Leo Himsl

Múzeum dreva St. Ruprecht

Od roku 1988 je otvorené múzeum dreva uprostred oblasti Murau v obci St. Ruprecht ob Murau. Výnimočné miesto, kde na viac než 10 000 m² v interiéri aj exteriéri zistíte všetko o tomto fascinujúcom prírodnom materiáli. Rozhodne tu zistíte, že múzeum môže byť všetko iné, len nie nudné. V roku 2017 budú v múzeu dreva prebiehať špeciálne výstavy „DENK x HOLZ“ – čo je pamätník – čo robí drevo v pamätníku? Prečo si treba v prípade pamätníka všímať niečo iné ako v prípade nového objektu? Na túto otázku a veľa ďalších vám odpovie táto špeciálna výstava.

Hudobný festival Spielberg

Po toľkých vzrušujúcich pretekoch okolo „spielberského býka“ je na okruhu Red Bull Ring čas ešte raz si poriadne vychutnať leto a odreagovať sa pri vynikajúcej hudbe, vytancovať sa, zaspievať si alebo sa len jednoducho nechať unášať hudobnou náladou. Hudobný festival Spielberg znovu priláka v dňoch 23. až 27. augusta 2017 do údolia Murtal výnimočných umelcov, ktorí sa úplne upísali modernej ľudovej hudbe a vedia, ako nechať vyniknúť vplyvy iných žánrov. Vyvrcholením festivalového týždňa bude v sobotu, 26. augusta, opäť veľký open air koncert na okruhu Red Bull Ring. To, aké hudobné prekvapenia privedú fanúšikov na piatom ročníku do varu, ešte neprezradíme!

Fórum NaturLese 2017

Pevnou súčasťou prírodného parku Zirbitzkogel- Grebenzen je každoročné fórum NaturLese, ktoré sa bude konať v dňoch 27. až 29. apríla 2017. Hlavnou témou je spoznávanie, skúšanie a experimentovanie s rôznymi spôsobmi prezentovanými v rámci témy NaturLesen 2017, ktorá sa nesie v znamení: „Meditovanie o zaobchádzaní s prírodou a inými ľuďmi“. Aby sme pochopili druhých, treba sa im vedieť otvoriť, vcítiť sa do nich a viesť s nimi živý rozhovor. Podobným spôsobom si možno nacvičiť zaobchádzanie s prírodou. V rámci fóra zohrajú významnú úlohu cvičenia pozornosti.

„V obkľúčení borovíc“

„V obkľúčení borovíc“, čo to je?

Nepoznáte výraz „v obkľúčení borovíc“?

Predstavte si mix kvalitných výrobkov z oblasti Zirbenland, kulinárskych špecialít z oblasti Zirbenland, povestí, kvízov a ešte oveľa viac. Pridajte porciu radosti zo života a chuti oslavovať a bude vám jasné, čo znamená byť v obkľúčení borovíc. Ako zelená stuha sa borovice tiahnu slávnosťami tohto roka. Začínajú sa slávnymi mestskými oslavami v Judenburgu, pokračuje sa slávnosťou v obci Obdach, sviatkom borovíc v obci St. Wolfganger, dlhou nákupnou nocou borovíc a končí sa predajnými slávnosťami vo Weißkirchene. V prípade obkľúčenia borovicami sa tradičná krajina Zirbenland stretáva s modernými zážitkami spojenými s oslavou borovíc. Zažite na vlastnej koži, aké vynikajúce výrobky, nápady a vízie vznikajú v srdci tohto pravdepodobne najkrajšieho kúta Štajerska. Nechajte sa očariť zážitkom z obkľúčenia borovicami.“

 

NAJVÄČŠIE UDALOSTI V TURISTICKOM REGIÓNE MURTAL LETO 2017

1 – 2. apríla 2017

Jozefovský jarmok, Red Bull Ring Spielberg

21 – 23. apríla

2017 Histo Cup, Red Bull Ring Spielberg

12 – 14. mája 2017

Truck Race Trophy, Red Bull Ring Spielberg

9 – 11. júna 2017

ADAC GT Masters, Red Bull Ring Spielberg

15  – 17. júna 2017

Tour de Mur, cieľ 2. etapy vo Fohnsdorfe

7  – 9. júla 2017

Formula 1, Red Bull Ring Spielberg

21  – 23. júla 2017

European Le Mans Series, Red Bull Ring Spielberg

26 – 30. júla 2017

majstrovstvá sveta juniorov v kanoistike na divokej vode, Murau

11 – 13. augusta 2017

Moto GP, Red Bull Ring Spielberg

18 – 25. augusta 2017

Medzinárodný hudobný festival, Murau

26.august 2017

Konský jarmok, Schöder

23 – 27. augusta 2017

Hudobný festival Spielberg, okolo Spielbergu

1 – 3. septembra 2017

Histo Cup – Bosch Race, Red Bull Ring Spielberg

22 – 24. septembra 2017

DTM, Red Bull Ring Spielberg

 

Viac informácií najdete aj tu:

https://www.steiermark.com/sk/stajersko/prehlad-regionov/dovolenkova-oblast-murtal

 

Mohlo by vás zaujímať:

Architektúra Náš tip Radíme Vám

Brno láka na 5 ikonických víl modernej architektúry

Po vlaňajšom úspechu turistického balíčka 1 víkend a 4 ikonické vily, ktorý ponúkalo TIC BRNO v spolupráci so správcami všetkých objektov, sa tento rok môžu návštevníci Brna tešiť na prírastok: Za víkend totiž majú šancu spoznať hneď 5 víl – vrátane novo otvorenej Arnoldovej vily. „Vďaka výnimočnej spolupráci piatich brnianskych inštitúcií vznikol pred dvoma rokmi […]

Čítať ďalej
Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej