ONLINE MAGAZIN

Dobrodružná plavba loďou: VYDAJTE SA ZA NOVÝMI OBJAVMI!

Viete už, kam pôjdete na najbližšiu dovolenku?

Predstavujeme vám formu cestovania, ktorá patrí vo viacerých európskych krajinách už niekoľko rokov medzi tie najobľúbenejšie dovolenkové alternatívy.
Hoci na Slovensku táto forma trávenia voľna zatiaľ nedosiahla takú popularitu ako v iných kútoch kontinentu, záujem o takéto dovolenky sa predsa len zdvojnásobuje. Reč je o okružných plavbách po európskych riekach, ktoré chce cestovná kancelária SETTOUR Slovakia spopularizovať i v našej krajine.
Aktuálna nestabilná situácia vo svete hádže cestovnému ruchu pod nohy polená, no tie rozhodne nedopadajú pod motory riečnych lodí.
Klasické dovolenkové destinácie ako, Grécko, Turecko, Egypt alebo Tunisko stratili v dôsledku násilných udalostí na popularite. Z toho profitujú ďalšie dovolenkové destinácie, ako sú Chorvátsko alebo Španielsko, no predovšetkým okružné plavby loďou po riekach.

DonaudeltaB©LueftnerCurises

PREČO PLAVBY PO RIEKACH?

Plavby po riekach Európy sú zaujímavé. Sú to napínavé objavné cesty, počas ktorých sa nachádzate každý deň na novom pozoruhodnom mieste. Z pohodlia lode môžete pozorovať, ako sa postupne mení krajina, a užívať si pohostinnosť a komfortné zariadenia luxusných plávajúcich hotelov. To je však len jeden z dôvodov, prečo sú plavby po riekach také obľúbené. Rozhodujúcou výhodou je, že svoj hotel máte neustále poruke. Kufre si musíte vybaliť a zbaliť iba jediný raz, napriek tomu, že sa neustále premiestňujete. Mnohé lode ponúkajú navyše štvorhviezdičkový či päťhviezdičkový luxus. Hostia si tiež cenia pocit, že nie sú ďaleko od pevniny. Práve vďaka neustálej prítomnosti pevniny spoznáte počas cesty množstvo nových miest. Súčasne však máte dostatok času i na oddych na palube. Moderné riečne lode dnes ponúkajú optimálne podmienky a disponujú kabínami pre pasažierov s rozličnými požiadavkami.

Vedúcou cestovnou kanceláriou v segmente riečnych plavieb v Európe je inovatívna viedenská spoločnosť KLUG touristik, ktorá je partnerom spoločnosti SETTOUR. Mnohé riečne plavby sa začínajú práve vo Viedni. Vo viedenskom Nussdorfe sa môžete priamo nalodiť alebo sa môžete prepraviť z viedenského letiska do príslušných destinácií. Dnes vám predstavíme jednu z najobľúbenejších riečnych plavieb, tzv. „Dunajskú rapsódiu“, ktorá vedie z Viedne do delty Dunaja.

Zapojte do spoznávania druhej najdlhšej rieky Európy všetky zmysly a užite si ju od Viedne až po deltu Dunaja. Deväťdňová cesta štvorhviezdičkovou loďou MS Princezná Sisi, nazvaná „Dunajská rapsódia“, je čistým pôžitkom z cestovania.

Plavby po Dunaji sú veľmi obľúbené. To platí najmä pre plavby spoločnosti KLUG touristik, pretože ich kvalita je výrazne vyššia než kvalita zvyšných plavieb po Dunaji. Ak by počas plavby neboli pripravené atraktívne „suchozemské“ výlety, človek by určite najradšej strávil čas na palube „Princeznej Sisi“, ktorá žiari novotou. Návšteva chorvátskeho národného parku Kopacki Rit je prvým vyvrcholením tejto plavby po Dunaji. Biosférická rezervácia UNESCO je rajom mnohých živočíšnych a rastlinných druhov. Plavba potom pokračuje do Nového Sadu, hlavného mesta Vojvodiny, a do hlavného mesta Srbska – Belehradu.

©KZT MRomulić DStojčić

VÝNIMOČNÝ ZÁŽITOK: ŽELEZNÉ VRÁTA

Absolútnym vrcholom každej plavby po Dunaji sú „Železné vráta“, výnimočná roklina, ktorá je hádam najdivokejším úsekom Dunaja od jeho prameňa v Čiernom lese až po jeho deltu v Rumunsku. Množstvo zaujímavostí na pevnine možno objaviť napríklad i v bulharskom meste Svištov. V meste Veliko Tarnovo zasa narazíte na významné kultúrne

pamiatky, ako stredoveký hrad Carevec či mnohé ortodoxné kostoly. Muzeálna dedina Arbanasi patrí medzi najmalebnejšie bulharské dediny. Pre túto oblasť sú typické masívne kamenné domy. Ďalší výlet sa uskutoční už na rumunskej pôde – ide o návštevu prístavného mesta Konstanca.

JEDINEČNÁ DELTA DUNAJA

Nádhernou bodkou za cestou je plavba malými výletnými člnmi po biosférickej rezervácii delty Dunaja, počas ktorej spoznáte nádherne rozmanitú flóru a faunu. Táto delta s rozlohou štyritisíc štvorcových kilometrov je jedinečným európskym úkazom.

Donaudelta Voegel©KLUG

PODROBNÉ INFORMÁCIE:

Slovakia, s. r. o. – Bratislava Lazaretská 29, 811 09 Bratislava
Tel.: 02/529 279 17, 529 328 68-9
Fax: 02/529 279 18

SETTOUR Slovakia, s. r. o. – Košice

Južná trieda 66 (budova Wavexu) 040 01 Košice
Tel.: 055/632 51 21

 

Na vlnách Dunaja

„Duní Dunaj a vlna za vlnou sa valí,“ napísal Samo Chalupka vo svojej známej básni Mor ho. Práve tieto verše si odteraz vďaka ponuke cestovnej kancelárie SETTOUR môžete recitovať aj vy, a to priamo na vlnách mohutného Dunaja, druhej najdlhšej európskej rieky. Počas deväťdňovej plavby sa môžete vďaka Dunaju vydať na miesta, ku ktorým sa bežný turista na potulkách Európou tak ľahko nedostane. Neustále luxusné zázemie výletnej lode pasažieri denno-denne na niekoľko hodín opúšťajú, aby sa na „Dunajskej rapsódii“ pozreli na miesta, akými je napríklad chorvátsky národný park Kopacki Rit s úchvatnou faunou a flórou, srbské mestá Nový Sad a Belehrad, bulharské mesto Svištov, hrad Carevec či roklina Železné vráta, populárny divoký úsek Dunaja situovaný v Rumunsku. Po návštevách miest, prístavov či opevnení prídu počas plavby na lodi s romantickým názvom Princezná Sisi opäť na rad i prírodné krásy, napríklad rezervácia v srdci delty Dunaja, ktorá sa rozlieha na neuveriteľných štyroch tisícoch kilometrov štvorcových.

 

Fotografia na titulke:
EisernesTor©allfreephotos.com

 

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej
Náš tip Príroda Radíme Vám

Kedy sa veľryby presťahovali do mora a stratili nohy?

História veľrýb je jedným z najväčších zázrakov a tajomstiev evolúcie. Ako tieto cicavce dýchajúce pľúcami prišli o nohy a vrátili sa do mora? Na túto otázku sa pokúsi odpovedať dokument Tajomné údolie veľrýb v Egypte, ktorý bude mať premiéru vo štvrtok 29. februára o 20:00 na Viasat Nature. Z 90 druhov dnes žijúcich veľrýb sú […]

Čítať ďalej