ONLINE MAGAZIN

„HYGGE“ DÁNSKA CESTA KU ŠŤASTIU

Nemusíte cestovať do Dánska, aby ste zažili hygge. Nájdete ho totiž kdekoľvek, vrátane vášho domova. Doplnky z ponuky spoločnosti PEPCO vám môžu pomôcť pri vytváraní tohto harmonického konceptu.

Už niekoľko mesiacov sú časopisy o životnom štýle a aj internetové články plné dánskej životnej filozofie.

Optimistická „Dánsko-mánia“ je vo svete čím ďalej tým intenzívnejšia, rovnako ako tomu bolo donedávna v prípade škandinávskej estetiky. Ak chcete pochopiť fenomén hygge, pozrite sa najskôr na dánsku spoločnosť ako celok. Dáni patria k najšťastnejším ľuďom na svete. Potvrdili to viaceré štatistiky.
Dáni sa napríklad umiestnili na prvom mieste v tohtoročnej Svetovej správe o šťastí.

Dánsko, krajina s menej než 6 miliónmi obyvateľov, ponúka svojim občanom sociálne zabezpečenie a štátnu starostlivosť. Dáni sú schopní tešiť sa z drobností a nachádzať pokoj a relax v každodenných maličkostiach. “Jednoduché, ale dobré” – práve toto príslovie vyjadruje fenomén zvaný hygge. Týka sa spôsobu trávenia voľného času, pri ktorom sa ľudia cítia šťastní bez ohľadu na ročné obdobie či životné okolnosti. Okrem iných vecí sem patria dobré vzťahy s najbližšími, čítanie obľúbených kníh so šálkou teplého nápoja v ruke (Dáni milujú kávu), nekonečné rozhovory pri ohni alebo varenie s priateľmi.

AKO POZVAŤ HYGGE DO SVOJHO DOMOVA?

Väčšinu svojho voľného času trávia Dáni doma. Preto kladú veľký dôraz na dizajn interiéru. To však neznamená, že by kupovali iba drahý nábytok a pri zariaďovaní bytov sa riadili len najnovšími trendmi. Práve naopak: interiérový dizajn by mal byť čo najautentickejší a mal by odrážať osobnosť vlastníka bytu. Z tohto dôvodu sú nevyhnutnosťou suveníry z ciest či rodinné fotografie. Hygge domácnosť ponúka rôzne druhy estetiky. Nájdete v nej napríklad drevený stôl hneď vedľa moderných stoličiek a priemyselnej lampy. Dáni volia prírodné materiály, ktoré kombinujú jednoduchosť a prepracovanosť: drevo, kameň, kožu, plátno, prútie a kov.

HYGGE NÁJDETE AJ V PEPCO

Hygge sa točí okolo doplnkov: sviečok, bodového osvetlenia, útulných prikrývok a vankúšov
Osvetlenie je v dizajne hygge číslo 1. Primárnym zdrojom svetla sú sviečky (priemerný Dán spáli ročne až 6 kg vosku), no LED gule a lampášiky tiež hrajú dôležitú úlohu. Harmónia osvetlenia je veľmi dôležitá a riadi sa jednoduchým pravidlom: viacero malých zdrojov svetla nahrádza jeden veľký centrálny bod.

 

 

 

Osvetlenie je v dizajne hygge číslo 1. Primárnym zdrojom svetla sú sviečky (priemerný Dán spáli ročne až 6 kg vosku), no LED gule a lampášiky tiež hrajú dôležitú úlohu. Harmónia osvetlenia je veľmi dôležitá a riadi sa jednoduchým pravidlom: viacero malých zdrojov svetla nahrádza jeden veľký centrálny bod.

PEPCO ponúka širokú škálu sviečok: od klasických až po sviečky v dizajnových cementových držiakoch. Okrem toho v našich predajniach ponúkame aj farebné svietniky a LED gule rôznych farieb.

 

Textilné doplnky zas dokážu dodať každému interiéru útulnosť a pocit pohodlia. Jemná posteľná prikrývka či teplá deka, v kombinácii so šálkou vášho obľúbeného čaju, sú výborné a osvedčené spôsoby, ako stráviť doma príjemný večer. 

 

Jarná kolekcia PEPCO ponúka široký výber doplnkov, vďaka ktorým môžete zariadiť svoj interiér podľa konceptu hygge: prikrývky a obliečky na vankúše s charakteristickými vzormi, drevené stoličky či prútené svietniky a kovové koše.
Určite sa nebojte experimentovať. Pokoj a harmónia sú kľúčom k šťastnému životu, ktorý možno dosiahnuť veľmi jednoducho. Žeby prišiel čas na nákupy? Radi Vás privítame v našich predajniach PEPCO. 🙂 Ponuku krásneho oblečenia pre celú rodinu a najmä pre najmenších a tiež trendy doplnky a vychytávky do domácnosti nájdete na Slovensku, v Českej republike, Maďarsku, Rumunsku, Poľsku a Chorvátsku v našich predajniach.

Zistite viac o našej o ponuke na „HYGGE“ DÁNSKA CESTA KU ŠŤASTIU: 

www.pepco.sk, www.pepco.cz, alebo na facebookovej stránke pepcosk, pepcocz.

Mohlo by vás zaujímať:

outdoor Radíme Vám Šport Technika

Pre Slovákov a Slovenky stále rozhoduje cena oproti kvalite, platí to aj pri výbere bicykla a elektrobicykla

Viac než 16 % opýtaných Slovákov a Sloveniek zvažuje v roku 2024 kúpiť bicykel alebo elektrobicykel sebe alebo rodinnému príslušníkovi. Najdôležitejšie kritéria pri výbere predajcu bicyklov sú pre zákazníkov ceny bicyklov a elektrobicyklov, kvalita servisu a opráv a tiež odbornosť a ochota personálu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý Neuropea realizovala v spolupráci s CreditCall pre spoločnosť Kaktus Bike. Prieskum bol realizovaný v dňoch od 9.2.2024 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Náš tip Novinky outdoor Umenie a kultúra

Stavať máje budú v trnavskom Kamennom mlyne aj v okolitých obciach

Akcie bohaté na spev a hudbu, pri príležitosti stavania májov, sa budú konať v utorok 30. apríla v Kamennom mlyne v Trnave, ako aj v neďalekých obciach Dolná Krupá, Suchá nad Parnou, Biely Kostol, Bohdanovce nad Trnavou a Ružindol.   O pripomenutie tradícií sa v Trnave postará univerzitný folklórny súbor Trnafčan, ktorý pripravuje druhý ročník podujatia […]

Čítať ďalej
Health Radíme Vám Tlačová správa Zdravie

Svetový deň hygieny rúk 2024: Prečo je zdieľanie znalostí o hygiene rúk stále také dôležité?

Ročne sa na celom svete podľa WHO vyskytne až 136 miliónov prípadov nozokomiálnych infekcií, teda infekcií spojených so zdravotnou starostlivosťou (HAI). Najjednoduchším preventívnym opatrením, ktoré pomáha zachraňovať životy pacientov na celom svete je správna hygiena rúk. Na jej význam poukazuje Svetový deň hygieny rúk, ktorý symbolicky pripadá na 5. mája. V európskom hospodárskom priestore sa ročne […]

Čítať ďalej