ONLINE MAGAZIN

Projekt RUINY

Skupina aktívnych hudobníkov, umelcov a kreatívcov, nadšených z netradičných miest a zvláštnych kombinácií. Festival inej hudby na Slovensku, ktorý symbolizuje paralelu medzi hudbou, nenachádzajúcou svoj priestor a medzi miestami, ktoré v ich súčasnom stave chátrania nemajú uplatnenie. Aj tak by sa dal v skratke charakterizovať Projekt Ruiny.

RUINY I – Prónayho kaštieľ

Festival vznikol spojením dvoch hudobníkov Dávida Petráša a Štefana Szabóa, ktorí sami častokrát postrehli, ako sa na Slovensku zužuje možnosť koncertovať s autorskou tvorbou, ktorá spadá mimo dramaturgiu slovenskej klubovej alebo jazzovej scény. Vytvorili tak vlastný festival, ktorý je typický svojou inakosťou, uvoľnenosťou, so zameraním na vysokú umeleckú úroveň. K organizátorom pribudla skupinka ďalších nadšencov a dobrovoľníkov, ktorí celoročne krok po kroku pracujú na nasledujúcich edíciách festivalu.

Prvý cyklus Projekt Ruiny I sa konal v roku 2016 a miesto si našiel v Prónayho kaštieli v Lučenci. Hlavným hudobným hosťom podujatia bol jeden z najvýznamnejších slovenských experimentálnych hudobníkov a skladateľov Dávid Kollár. Návštevníci dali prvému vydaniu nálepku „vypredané“, čím preukázali, že majú záujem pricestovať aj z iných kútov Slovenska, aby podporili inakosť a na oplátku dostali výnimočnosť. Jedným z cieľov organizátorov je priniesť kus kultúry aj do malých miest, ktorá v nich absentuje.

,,Kultúra na Slovensku sa rozrastá, napreduje a posúva svoje hranice. Ľudia začínajú umenie vnímať silnejšie aj cez mnohé začínajúce projekty, startupy či nadšencov, ktorí chcú robiť to, čo vedia. Dôležité je však financovanie, ktoré častokrát „udupe“ aj ten najoriginálnejší nápad.“


RUINY I – Prónayho kaštieľ

Z dramaturgickej stránky chcú autori festivalu vybudovať u divákov dôveru, že stále prinesú niečo nové, žanrovo neobmedzené, možno i absurdné, ale zároveň krásne. Profilujú sa ako festival inej hudby, inej ako je v menších regiónoch zvykom. Zároveň sa snažia ľudí nalákať, aby sa prišli pozrieť do budov, okolo ktorých denne kráčajú a za bežných okolností sú pre nich neprístupné. Veria, že to môže vzbudiť i akýsi záujem o históriu mesta, alebo aspoň iniciovať krátke zamyslenie, prečo sú pamiatky v dezolátnom stave a zabudnutí.

Paralela medzi inou hudbou a chátrajúcimi miestami v regiónoch Slovenska je sľubným prepojením. Ich zámer zachádza aj za hranice hudby, a tak sú súčasťou programu sprievodné výstavy umeleckých diel, multimediálne aj výtvarné inštalácie mladých umelcov, prehliadky priestorov či edukatívne besedy.

,,Stále pevne veríme, že sa nestaneme elitárskym festivalom. Snažíme sa do malých miest priniesť časť modernej kultúry, ktorá nám tu chýba. Osobne náš festival odporúčame najmä ľuďom, ktorí ešte nemali žiadnu podobnú skúsenosť.“

Druhý cyklus RUINY II sa bude konať už 13.mája v secesnej Rakottyaiho vile v Lučenci. Návštevníkov čaká opäť zaujímavý program. Headlinerom festivalu je významný český skladateľ a gitarista, David Dorůžka. Na tomto podujatí vystúpi so svojím novým albumom Autumn Tales, ktorý je radený medzi najvýznamnejšie hudobné počiny tohto roka. Nakoľko je počet diváckych miest obmedzený, vstupenky budú predovšetkým dostupné v internetovom predpredaji.

Fotografia na titulke: Prónayho kaštieľ

Mohlo by vás zaujímať:

Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej
Architektúra Náš tip Tlačová správa

Brnianske Vodojemy Žlutý kopec sa otvoria v celej svojej kráse!

Tretí mesiac v roku, tri vodojemy, tri dni! Mágia Vodojemov Žlutý kopec pritiahla od ich otvorenia tisíce návštevníkov. Všetky tri nádrže aj s návštevníckym centrom a revitalizovaným parkom sa verejnosti otvoria na Svetový deň vody, 22. marca 2024. Oficiálne otvorenie za prítomnosti zástupcov mesta Brna prebehne 21. marca. Celý nasledujúci víkend budú návštevníkov čakať pôsobivé […]

Čítať ďalej
Film Náš tip Umenie a kultúra

DOMINA – Predbehla dobu o mnoho storočí

Neuveriteľný skutočný príbeh Livie Drusilly, manželky Caesara Augusta, ožíva tento mesiac na televíznej stanici Epic Drama. DOMINA ponúka divákom pútavý pohľad do starovekého Ríma, konkrétne do obdobia okolo roku 27 pred Kristom. Seriál, ktorý predstavil režisér David Evans, sa však opiera o príbehy žien, ktoré stáli za mocnými mužmi vtedajšej doby. Hlavnou postavou je Lívia […]

Čítať ďalej