ONLINE MAGAZIN

Medzinárodný festival horského filmu a dobrodružstva

Víťazný film z Vancouveru o nepálskej ultrabežkyni svetového formátu uvedie aj festival HORY A MESTO

Víťazný film z kanadského Vancouver International Mountain Festival (VIMFF) o nepálskej ultrabežkyni s názvom Mira uvedie aj slovenský festival HORY A MESTO. Na programe má väčšinu ocenených snímok z prestížneho festivalu, okrem iného aj najlepší kanadský film alebo surferský film ocenený Cenou poroty. S cenou sa z Kanady vrátil aj najnovší film Pavla Barabáša Sloboda pod nákladom.  To, čo všetky tieto filmy spája, je sila a mohutnosť prírody, pred ktorou sa ľudská bytosť môže len skláňať.

Medzinárodný festival horského filmu a dobrodružstva HORY A MESTO sa uskutoční od 22. do 26. marca 2017 v multiplexe Cinema City v bratislavskom Auparku.

            Mnohí filmári reagujú na to, čím ľudia žijú, čomu sa venujú, čo je „in“, aby to mohli autenticky, originálne spracovať. A dramaturgia festivalu zase reaguje na to, čo vzniká v oblasti filmu. Aj preto sme približne pred štyrmi rokmi rozšírili festival o stabilné sekcie Beh a Surf. Niekoľkonásobne sa napríklad zvýšil počet vyprodukovaných kvalitných filmov o behaní a surfovaní, a skladba ocenených filmov z Vancouveru je tiež dôkazom, že ide o trend, ktorý chceme nasledovať aj v programovej skladbe Hory a mesto,“ povedal programový riaditeľ Hory a mesto Alan Formánek na margo ocenených filmov. Práve on je spojením medzi festivalmi Hory a mesto a VIMFF, a vďaka nemu majú návštevníci slovenského festivalu možnosť vidieť to zásadné, čo sa v rámci žánru prezentuje rok čo rok v kanadskom Vancouveri.

Grand Prix získal na vancouverskom festivale film Mira o nepálskej bežkyni, ktorá začala behávať v detstve a z jednoduchých pomerov a neľahkých podmienok sa vypracovala na jednu z najlepších bežkýň sveta. „Porota bola týmto filmom očarená, najmä pokorným a skromným charakterom hlavnej hrdinky. Je vzorom pre mladých ľudí vo svojej komunite a pre ženské športovkyne po celom svete,“ píše sa vo verdikte poroty. Dokument, rovnako ako všetky snímky, ktoré poputujú z Vancouveru do Bratislavy, uvedie festival v slovenskej premiére.    https://vimff.org/films/mira/


Film Mira /trailer/

V kategórii Najlepší kanadský film získal cenu film  Severná strana známeho. Profesionálni paraglajdisti a dobrodruhovia Gavin McClurg a Dave Turner absolvujú prelet bez vonkajšej podpory na padákoch ponad šíru a rozľahlú Aljašku, počas ktorého hladujú, čelia extrémnemu počasiu, medveďom, neprebroditeľným riekam a nespočetným ľadovcom. Porota vyzdvihla prácu kamery, ktorá zachytila krásy rozľahlej Aljašky, najmä zo vzdušnej perspektívy a „neprekonateľný príbeh“.  V Bratislave ho diváci uvidia v sekcii Vzduch.
(https://vimff.org/films/north-of-known/)

Nie je až takým prekvapením, že z Vancouveru sa domov vracia ocenený dokument aj v zahraničí obľúbeného režiséra Pavla Barabáša Sloboda pod nákladom. Pohľad na život tatranských nosičov, ktorí zásobujú vysokohorské chaty za každého počasia, zaujal tamojšiu porotu; ocenila ho v kategórii Horská kultúra. „Vynikajúci obrazovo aj tempom – tento film nám otvára oči a ukazuje tradíciu, ktorá sa napriek moderným metódam zachovala. Film nás sprevádza krok po kroku, zažívame poznanie, počúvame zvuky aj ticho a oceňujeme nesmiernu krásu cesty,“ zhodli sa jej členovia.


Dokument Pavla Barabáša Sloboda pod nákladom

Pavol Barabáš bude mať na festivale aj samostatnú prezentáciu s prednáškou Jeden svet Pavla Barabáša, v ktorej sa zameria na rozprávanie o nakrúcaní v extrémnych podmienkach a ponúkne publiku ukážky či zábery zo zverejnených aj nezverejnených filmov a rozprávanie o svojich najnovších expedíciách.

Film o búrlivom vzťahu Islandského surfera so severoatlantickým vetrom s názvom The Accord získal na VIMFF Cenu poroty. „Človek by si mohol myslieť, že reprezentovať úžasnú silu prírody môže byť ťažké. Ale ak sa táto skúsenosť sprostredkuje z prvej ruky, vtipne a ohromujúcou kamerou, je to kombinácia pre víťaza. Celkom jedinečný a veľmi zábavný majstrovský film,“ týmito slovami doložila porota svoje rozhodnutie. V Bratislave festival polohranú snímku uvedie v sekcii Surf. (https://vimff.org/films/the-accord/)

Titul Najlepší lezecký film získal vo Vancouveri dokument Lunag Ri o rakúskom alpinistovi Davidovi Lamovi, ktorý bol pred dvoma rokmi hosťom festivalu Hory a mesto. Lama odišiel do rodnej dediny svojho otca, do Nepálu. Dokument dáva priestor skúmaniu rodinných a kulturálnych koreňov, ľudskej sile, odvahe a to všetko v kombinácii s lezením. (https://vimff.org/films/lunag-ri/)

 

Okrem ocenených filmov z VIMFF premietne Hory a mesto viacero ďalších filmov, ktoré sa na VIMFF premietali.

Program piatich festivalových dní tvorí súťažná filmová prehliadka, multimediálne prezentácie, cestokluby KINO SVET a sprievodné akcie. Hlavnými hosťami budú lezci, ktorí lámu svetové rekordy a posúvajú hranice neprekonateľného na možné. Mladý americký lezec KEVIN JORGESON a svetová jednotka v skalnom lezení ADAM ONDRA vyliezli ako jediní voľným štýlom najťažšiu cestu na svete Dawn Wall na El Capitan v Yosemitoch, v Bratislave o tom povedia viac; pricestuje aj nemecká profesionálna lezkyňa a spisovateľka INES PAPERT. Hosťami festivalu budú samozrejme aj slovenskí horolezci, skialpinisti a ďalší športovci. Miro Peťo a Robo Vrlák ponúknu multimediálnu prezentáciu o skialpovaní v Iráne a Stano Glejdura, jeden z priekopníkov slovenského skalolezenia najmä v oblasti Kaľamárka, ponúkne prierez svojou lezeckou kariérou.

Slovenský režisér a ochranár Erik Baláž predstaví druhú časť trilógie Tajomné Karpaty s názvom Nesmrteľný les. Oceňovaný filmár, ktorý ukazuje Slovensko tak, ako ho nepoznáme, sa so svojím kameramanom Karolom Kaliským na festivale zúčastní aj workshopu na tému filmovanie v divočine.

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Náš tip Príroda Radíme Vám

Kedy sa veľryby presťahovali do mora a stratili nohy?

História veľrýb je jedným z najväčších zázrakov a tajomstiev evolúcie. Ako tieto cicavce dýchajúce pľúcami prišli o nohy a vrátili sa do mora? Na túto otázku sa pokúsi odpovedať dokument Tajomné údolie veľrýb v Egypte, ktorý bude mať premiéru vo štvrtok 29. februára o 20:00 na Viasat Nature. Z 90 druhov dnes žijúcich veľrýb sú […]

Čítať ďalej
Film Náš tip Umenie a kultúra

DOMINA – Predbehla dobu o mnoho storočí

Neuveriteľný skutočný príbeh Livie Drusilly, manželky Caesara Augusta, ožíva tento mesiac na televíznej stanici Epic Drama. DOMINA ponúka divákom pútavý pohľad do starovekého Ríma, konkrétne do obdobia okolo roku 27 pred Kristom. Seriál, ktorý predstavil režisér David Evans, sa však opiera o príbehy žien, ktoré stáli za mocnými mužmi vtedajšej doby. Hlavnou postavou je Lívia […]

Čítať ďalej