ONLINE MAGAZIN

Letiská v Európe rástli o 5 %, bratislavské o 12,3 %

Letisko M. R. Štefánika v Bratislave sa opäť aj v roku 2016 zaradilo medzi najúspešnejšie európske letiská, ktoré dokázali rásť až dvojciferným percentuálnym rastom. Vyplýva to z celoročnej štatistiky, ktorú dnes zverejnila organizácia ACI EUROPE. Zatiaľ čo letiská v Európe rástli v priemere o 5,1 % a letiská v Európskej únii v priemere o 6,7 %, bratislavské letisko dosiahlo až dvojciferný percentuálny nárast o 12,3 %, keď vybavilo 1 756 808 pasažierov – najviac za posledných 8 rokov.

Podľa Medzinárodného združenia európskych letísk ACI EUROPE (Airports Council International Europe) vybavili európske letiská v roku 2016 rekordný počet pasažierov – viac ako 2 miliardy. Organizácia zbiera štatistiky z viac ako 500 letísk v 45 krajinách Európy.

Podľa celoročnej štatistiky ACI EUROPE sa Letisko M. R. Štefánika zaradilo medzi tie letiská, ktoré dosiahli dvojciferný percentuálny nárast – 12,3 %. Rovnaký úspech zaznamenalo letisko aj v roku 2015, keď rast pasažierov dosiahol rovnako dvojciferné číslo – nárast o 15,4 %, zatiaľ čo v roku 2015 rástli európske letiská v priemere o 5,2 %.

„Bratislavské letisko dosiahlo dva roky po sebe dvojciferný percentuálny nárast, pričom číslo mohlo byť ešte významne vyššie, pokiaľ by geopolitickú situáciu neskomplikovala všadeprítomná hrozba teroristického útoku, ktorá odradila značný počet ľudí od ciest za dovolenkou do tradičných destinácií. To bolo príčinou poklesu v dovolenkovej charterovej preprave. Teší ma však, že najväčší nárast cestujúcich na letisku BTS zaznamenala pravidelná letecká doprava (plus 24 % oproti roku 2015),“ zhodnotil generálny riaditeľ a predseda predstavenstva Letiska M. R. Štefánika Ivan Trhlík.

Letisko v Bratislave si pritom dobre viedlo aj v ďalších prevádzkových ukazovateľoch. Zatiaľ čo preprava leteckého nákladu rástla v priemere na letiskách v Európe o 4,1 %, bratislavské vybavilo 22 895 ton nákladu, čo predstavuje nárast o 9 % v porovnaní s predchádzajúcim rokom. Pohyby lietadiel (odlety a prílety) v priemere rástli v roku 2016 podľa ACI o 3,2 %, na letisku v Bratislave dosiahli nárast o 4 % na celkových 24 622 vybavených letov.

„Európske letiská prelomili minulý rok 2-miliardovú hranicu, čo je absolútny rekord. Zatiaľ čo geopolitická situácia a terorizmus značne ovplyvnili niektoré letiská, ďalším sa darí rásť. Výsledkom je už tretí rok po sebe nárast pasažierov na európskych letiskách o 5 %,“ zhrnul riaditeľ ACI EUROPE Olivier Jankovec.

 

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Cestovanie Náš tip Radíme Vám Tlačová správa

Cestovný ruch v Česku naberá na sile, počet turistov sa vlani dostal na predcovidové čísla.

V Česku sa v minulom roku ubytovalo v hromadných ubytovacích zariadeniach takmer 10 miliónov zahraničných turistov (43,3 % z celkového počtu). Ďalších takmer 12,5 milióna hostí tvorili samotní Česi (56,7 %), ktorí sa rozhodli stráviť dovolenku v domácich ubytovacích zariadeniach. Celkovo tak vlani počet turistov, ktorí do Česka zamierili, presiahol 22 miliónov a narástol medziročne […]

Čítať ďalej
Architektúra Cestovanie Osobnosti Lines outdoor

Mestá, ktoré stoja za to spoznať – Pardubice

So vznikom Československa bol spätý veľký kultúrny rozvoj Pardubíc, ktorý investorov a architektov motivoval k opusteniu historizujúcich slohov a otvoril cestičky a smer  medzivojnovej avantgarde. Aj značný rozvoj neďalekého Hradca Králové inšpiroval pardubických  politikov a podnikateľov k veľkým urbanistickým zmenám. Hodnotný urbanistický návrh získali Pardubice predovšetkým v pásme okolo námestia Republiky a Jahnovy třídy. Architektonické zaujímavosti 20. století […]

Čítať ďalej