ONLINE MAGAZIN

ŠTAJERSKO – Zimná krajina zázrakov

Mohutné vrcholy hôr, 741 km zjazdoviek, horské chaty, ktoré patria medzi tie najlepšie v Alpách, očarujúca Soľná komora či prírodný klenot Gesäuse s drsnou romantickou prírodou. Tajomné jazerá a skvelé hotely s dokonalými službami i gastronomickými chuťovkami. Štajersko je krajinou splnených túžob

Rozprávkový kraj Ausseerland s dvomi známymi lyžiarskými strediskami Tauplitz a Loser sa vám otvorí už 316 km od Bratislavy. Nad mestečkami Tauplitz a Bad Mitterndorf vás lanovka pohodlne vyvezie do najvyššie položenej horskej stanice v nadmorskej výške 2000 metrov, kde si môžete na terase pohodlne vychutnať slniečko i dychvyrážajúci pohľad na masívne biele vrcholy Álp. Vyšantiť sa môžete na 42 km zjazdoviek, na ktoré vás pohodlne vyvezie 16 moderných vlekov a lanoviek. Niektoré z tratí sa zámerne neupravujú, vybrať si ich môžu skúsení priaznivci adrenalínového zážitku, ktorí milujú rýchlejšiu jazdu a skoky v prašane.

Najobľúbenejší je 7 km dlhý umelo zasnežovaný zjazd z náhornej plošiny do údolia s prevýšením cez 800 m a zjazdová trať Ramsanger na dvojkilometrovej dĺžke. Pre freestylistov sú lákavé panenské svahy v okolí Schneiderkogelu, Loserfensteru a Augstsee. Skvelým nápadom je aj večerné sánkovanie, telemark, vychádzky so snežnicami, prechádzky na saniach s konským záprahom, zjazdy s pochodňami či lezenie na ľade. Komernejšiu lyžovačku môžete zažiť v Loseri, v stredisku, ktoré vyhľadávajú najmä rodiny s deťmi. Najvyššia položená horská stanica je v 1800 metrov nad morom. Zjazdovky majú dĺžku 29 km a dostanete sa na ne pohodlne, bez úmorného vyčkávania, ôsmimi vlekmi a lanovkami. Lyžovačkou váš zážitok z tejto krajiny zďaleka nekončí. Keď zostúpite z hôr do údolia, naskytne sa vám pohľad na malé ľadové kráľovstvo. Štajersko je posiate jazerami a na ich brehoch sa rozprestierajú malebné hotely a penzióny.

Grundlsee

Hotel Jufa v Grundlsee

Zimné radovánky pre celú rodinu s ubytovaním v hoteli JUFA pri jazere Grundlssee:

Od 158 eur v rodinnej izbe

Cena zahrňuje:

  • 3 alebo 4 noci v pohodlných izbách
  • polpenzia s raňajkami a večerným bufetom
  • saunu v cene
  • vstup (4 hodiny) do termálnych kúpeľov.
  • vybavenie pre voľný čas: stolný tenis, biliard, šípky
  • uzamkynateľnú úschovňu lyží

Viacej informácií na: https://www.jufa.eu/hotel/grundlsee/

 

Raj pri jazere

Na brehu najväčšieho prírodného jazera Grundlsee, prezývaného ako štajerské more, sme objavili príjemný rodinný hotel JUFA v pozadí s mrazivou scenériou pohoria Totes Gebirge.

Martina Lins – riaditeľka hotela Jufa v hoteli Grundlsee

Privítala nás riaditeľka, sympatická Češka Matinka Lins, ktorá žije v Štajersku už 15 rokov. Popri práci v cestovnom ruchu študovala Food & Beverage Management a počas materskej dovolenky zastupovala turistické centrum Ausseerlandu na veľtrhoch vo Viedni a v Mníchove. Pred necelým rokom objavila inzerát na výberové konanie riaditeľky hotela siete JUFA, ktorá je zameraná na rodiny s deťmi. „Páčila sa im moja predstava, že by som prilákala viac Čechov a Slovákov. Myslím, že to bol hlavný dôvod, prečo som dnes tu a snažím sa služby horského hotela vytiahnuť na vyššiu úroveň. Chceme štýlový komplex pre rodiny s deťmi a dobrými gastronomickými službami. Požičiavame snežnice i bežky a svoju ponuku chceme rozšíriť, “ vymenúva a jedným dychom povie šesť výhod, prečo si vybrať práve ich hotel. „V prvom rade sú to nízke ceny, záruka kvalitného jedla regionálnej kuchyne, romantický výhľad na jazero s horami, zimná záhrada, detské ihrisko, detský kútik i kino, sauna v cene a v neposlednom rade fakt, že hovoríme česky,“ usmeje sa príjemná riaditeľka.

Náš Tip:

Ľadový palác

Dachsteinský ľadovec vám ponúka nielen celoročné zjazdové lyžovanie a fantastické podmienky pre snowboarding a freeride, ale aj nevšedné zážitky z Ľadového paláca, Ľadovcové reštaurácie a presklené vyhliadkové plošiny Sky Walk, ktoré by ste si nemali nechať ujsť. Pod ľadovým palácom je najvyššie položený visutý most v Rakúsku, z ktorého môžu tí odvážnejší obdivovať členité skalné útesy horského masívu Dachstein. Most dopĺňa „Schodisko do nikam“ (Treppe ins Nichts), kedy sa po 14 – tich schodíkoch ocitnete na plošine so skleneným zábradlím, viac než 100 m vysoko nad priepasťou rozoklaných skál. Na tieto mrazivé atrakcie vo výške takmer 3.000 m vás vyvezie sklenená panoramatická lanovka.

Cesta za tajomným príbehom

V okolí jazera Grundlsee je veľa nádherných turistických trás a jedna z cestičiek vedia aj Toplitzssee, ktoré je opradené tajomnou atmosférou. Leží neďaleko Bad Aussee a je skryté medzi vysokými stenami hôr. Jazero, prezývané tiež Hitlerovské, ukrýva podľa miestnych obyvateľov najväčší nacistický poklad. Existujú dve svedectvá ľudí, ktorí o ňom prehovorili. Prvým je ruský vojak Ivan Volkov. Vojnový zajatec bol jedným z väzňov, ktorí museli nakladať množstvo debien s neznámym obsahom na nákladné autá. Tvrdil, že väzni išli na člnoch do stredu jazera, kde zhodili všetok náklad a potom ich nacisti postrieľali, aby neostali svedkovia.

Jeho si nechali ako šoféra, cestou od jazera sa mu podarilo újsť. Druhým očitým svedkom bola Ida Weissenbacherová, ktorá žila na statku v blízkosti jazera a komandu SS požičala kone a vozy, na ktoré nacisti naložili truhlice a odviezli k jazeru. Americký oceánológ, archeológ a lovec pokladov Norman Scott si je istý, že v jazere sa nachádzajú 2 tony zlatých prútov zo zlatej rezervy Tretej ríše, 24 debien zlata Otta Skorzeneho, 5 debien s diamantmi, niekoľko debien s ulúpeným zlatom maďarských Židov a ďalšie debny s umeleckými predmetmi. Hoci rakúske úrady v roku 1963 vydali prísny zákaz potápania pod hladinu Toplitzsee, Scott ako jeden z mála získal povolenie rakúskych úradov a od roku 2008 niekoľkokrát do roka robí mapovanie dna jazera pomocou sonárov. Zvedaví turisti si to odtiaľ nasmerujú rovno k magickému jazeru Altausse, ktoré preslávili hollywoodski filmári a herec Daniel Craig, ktorý tam nakrúcal scénu do zatiaľ najdrahšej bondovky Spectre. „Prišlo dvanásť kamiónov naložených technikou, štáb, poľná kuchyňa s vlastným kuchárom a z diaľky sme zazreli aj Craiga,“ povie chatárka a spod pulta vytiahne fotky s hercom. A hoci je chatka akoby vystrihnutá z minulého storočia, jej kúzlo je naozaj čarovné. Rovnako ako magické spojenie hôr a jazier. Zážitok z čarokrásnej prírody a pohostinnosť domácich vás prinútia vrátiť sa aj o rok…

 

Náš Tip:

Oddych v minerálnej vode Liečivé termálne pramene, ktoré vyvierajú z hlbín zeme do bazénov v kúpeľných strediskách, vám umožní príjemný odpočinok a regeneráciu. Ubytujte sa v apartmáne priamo v Bad Mitterndorf, alebo relaxujte v niektorom z mnohých ďalších wellness centier ako sú Bad Gleichenberg, Bad Waltersdorf, Bad Blumau, Bad Aussee, Bad Radkersburg, Loipersdorf, Sebersdorf.

 

Mohlo by vás zaujímať:

Architektúra Náš tip Radíme Vám

Brno láka na 5 ikonických víl modernej architektúry

Po vlaňajšom úspechu turistického balíčka 1 víkend a 4 ikonické vily, ktorý ponúkalo TIC BRNO v spolupráci so správcami všetkých objektov, sa tento rok môžu návštevníci Brna tešiť na prírastok: Za víkend totiž majú šancu spoznať hneď 5 víl – vrátane novo otvorenej Arnoldovej vily. „Vďaka výnimočnej spolupráci piatich brnianskych inštitúcií vznikol pred dvoma rokmi […]

Čítať ďalej
Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej