ONLINE MAGAZIN

Ako ušetriť pri nákupe darčekov na internete?

Viete, ako pri nákupe vianočných darčekov na internete naozaj ušetriť? Hovoríte, že vybrať si najlacnejší e-shop? Nie vždy je to však správna cesta.

Pod tlakom nadchádzajúcich sviatkov totiž často skĺzneme do zákazníckej apatie a jediný faktor, ktorý ovplyvňuje náš výber, je cena produktu u rôznych predajcov. Predaj na internete však ovplyvňujú viaceré.  Ak by sme teda mali na online nákupy aplikovať zľudovené príslovie – nie sme takí bohatí, aby sme si mohli dovoliť nakupovať v neoverených obchodoch. Problémy s nedoručeným vianočným darčekom už pokazili nejedny Vianoce. Nepoteší ani poškodený tovar a problémy s reklamáciou. V najlepšom prípade prídete o kopec času, v najhoršom o svoje peniaze. Ako teda spoznáme ten správny e-shop?

Pricemania

Prvý dojem je dôležitý

Dizajn e-shopu

Všímajte si dizajn e-shopu. Ak je zastaraný, použiteľnosť je katastrofálna a texty sú plné gramatických chýb, zbystrite pozornosť. Môžete mať tú česť s garážovou firmou, ktorá to s predajom nemyslí úplne vážne. Hľadajte moderné e-shopy, ktoré sú pravidelne aktualizované. Produktové fotografie by mali byť dostatočne kvalitné, aby ste videli, čo vlastne idete kupovať.

Texty

Venujte pozornosť textom na stránke e-shopu. Ak sú gramaticky nesprávne, môže to byť dôsledok nedostatočnej prípravy majiteľa e-shopu. Ak sú však plné českých či inojazyčných výrazov, môže ísť o nepodarený preklad alebo priamo ukradnutý text cudzieho e-shopu. A to nie je dobré znamenie.

Právne informácie

Overte si, že e-shop o sebe uviedol všetky zákonom požadované informácie. Všetci podnikatelia sú povinní uviesť na stránke svoje obchodné meno, sídlo alebo miesto podnikania, právnu formu v prípade právnickej osoby, identifikačné číslo (IČO), označenie registra (živnostenský alebo obchodný) a číslo zápisu. Okrem toho musí e-shop uviesť aj telefónne číslo, e-mailovú adresu a adresu, na ktorej si môžete uplatniť reklamáciu. Tieto informácie následne môžete využiť na identifikáciu spoločnosti v rôznych registroch firiem, kde si overíte, či predajca nie je napríklad dlžníkom.

Nezabudnite si prezrieť obchodné podmienky e-shopu. Zamerajte sa najmä na spôsob vybavenia reklamácie. Už zo samotnej formulácie podmienok môžete vycítiť, či bude prípadná reklamácia problémová, alebo sa e-shop bude snažiť uspokojiť zákazníka.

Recenzie a ocenenia

Výborným zdrojom informácií o e-shopoch sú články a recenzie. Ak nájdete články o e-shope, ktoré ho neprimerane vychvaľujú, overte si, či nie su označené ako PR. Tieto platené články si často zadávajú samotné e-shopy a väčšinou sú k sebe, pochopiteľne, nekritické. Zamerajte sa najmä na používateľské recenzie. Tie nájdete na rôznych fórach a porovnávačoch cien. Práve porovnávače cien sa vyznačujú tým, že o slovenských e-shopoch majú najviac dát, dokážu percentuálne vyjadriť spokojnosť zákazníkov s nákupom a, až na nedávny prípad vedúci k vzbure e-shopov, sú aj objektívne. Na porovnávačoch cien nájdete samostatný profil e-shopu spolu s jeho hodnotením, rovnako ako recenzie k jednotlivým produktom. Veľmi jednoducho tak zistíte, či boli ostatní zákazníci spokojní.

Najväčšie porovnávače cien označujú dlhodobo kladne hodnotené obchody oceneniami, vďaka ktorým v ponuke predajcov rýchlo rozoznáte dôveryhodné e-shopy. Porovnávač cien Pricemania.sk takto označuje najlepšie e-shopy nálepkou Overený obchod, ktorú môžete nájsť aj fyzicky v kamenných predajniach. Ocenenie Overený obchod si e-shopy vkladajú aj na vlastnú stránku ako nenápadný widget na okraji.

Všeobecne uznávaný je aj certifikát od SAEC (Slovenskej asociácie pre elektronický obchod). Vydáva ho iba e-shopom, ktoré dodržiavajú základné pravidlá bezpečného a bezproblémového nákupu stanovené certifikačnými pravidlami. Dajte si však pozor na podvodné certifikáty, ktoré si môže od pochybných firiem kúpiť ktokoľvek. Predstieranie, že e-shop disponuje známkami dôveryhodnosti je dokonca aj na čiernej listine zakázaných obchodných praktík Európskej komisie.

Bezpečnosť na stránke e-shopu

Šifrované pripojenie

Pri príchode na stránku e-shopu si skontrolujte, či má predajca nainštalovaný bezpečnostný SSL certifikát. Rozpoznáte ho v každom prehliadači veľmi jednoducho. Na začiatku URL adresy uvidíte https:// namiesto http://. Toto šifrované pripojenie zabezpečí, že posielané údaje o Vašej objednávke či platbe nebudú tak jednoducho zneužiteľné.

Spôsob platby

V prípade, že nakupujete na e-shope prvý krát a nenašli ste ani žiadne dôveryhodné recenzie, zvážte platbu za objednávku formou dobierky. Častokrát je to o niečo drahší spôsob dopravy, priplatíte si však za uistenie, že tovar naozaj dostanete. Okrem toho, tento spôsob dopravy núti e-shopy odoslať objednávku čo najskôr, pretože až po jej prevzatí im zaplatíte. Ak narazíte na neznámy e-shop, ktorý na dobierku objednávky neposiela, zvážte, či vám nižšia cena tovaru stojí za to riziko.

Ak platíte za tovar kartou, overte si, že ide o známeho poskytovateľa platobnej brány, napríklad banku alebo Paypal. Samotná platba by mala prebehnúť na šifrovaných stránkach poskytovateľa, odkiaľ vás presmerujú späť na stránky e-shopu.

Kontakty

Dávajte si veľký pozor na anonymné e-shopy. Prezrite si sekciu kontakty a hľadajte fotografie ozajstných ľudí, ktorí s vami budú komunikovať. Nie je nič horšie, než volať na neexistujúce číslo a vypisovať desiatky e-mailov s otázkami o svojej objednávke, na ktoré nikdy nedostanete odpoveď. Na druhej strane, telefonáty po pracovnej dobe a nočné odpovede na e-maily vám napovedia, že majiteľ je pravdepodobne normálne zamestnaný človek, pre ktorého je e-shop iba koníčkom. Opäť je iba na vás, aké veľké riziko je opodstatnené pre získanie nižšej ceny za produkt.

Dôveryhodné e-shopy sa neboja odfotiť svoj tím, svoje priestory či sklady. Nebudete mať pri nich pochybnosti, či naozaj existujú. Okrem stránky e-shopu si neváhajte pozrieť aj sociálne siete. Môžete na nich nájsť nielen spomínané fotografie, ale uvidíte aj komunikáciu so zákazníkmi. Ak sa pri negatívnych príspevkoch hádajú s fanúšikmi, pri reklamácii to ani vy nebudete mať ľahšie.

 

Mohlo by vás zaujímať:

outdoor Radíme Vám Šport Technika

Pre Slovákov a Slovenky stále rozhoduje cena oproti kvalite, platí to aj pri výbere bicykla a elektrobicykla

Viac než 16 % opýtaných Slovákov a Sloveniek zvažuje v roku 2024 kúpiť bicykel alebo elektrobicykel sebe alebo rodinnému príslušníkovi. Najdôležitejšie kritéria pri výbere predajcu bicyklov sú pre zákazníkov ceny bicyklov a elektrobicyklov, kvalita servisu a opráv a tiež odbornosť a ochota personálu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý Neuropea realizovala v spolupráci s CreditCall pre spoločnosť Kaktus Bike. Prieskum bol realizovaný v dňoch od 9.2.2024 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Náš tip Novinky outdoor Umenie a kultúra

Stavať máje budú v trnavskom Kamennom mlyne aj v okolitých obciach

Akcie bohaté na spev a hudbu, pri príležitosti stavania májov, sa budú konať v utorok 30. apríla v Kamennom mlyne v Trnave, ako aj v neďalekých obciach Dolná Krupá, Suchá nad Parnou, Biely Kostol, Bohdanovce nad Trnavou a Ružindol.   O pripomenutie tradícií sa v Trnave postará univerzitný folklórny súbor Trnafčan, ktorý pripravuje druhý ročník podujatia […]

Čítať ďalej
Health Radíme Vám Tlačová správa Zdravie

Svetový deň hygieny rúk 2024: Prečo je zdieľanie znalostí o hygiene rúk stále také dôležité?

Ročne sa na celom svete podľa WHO vyskytne až 136 miliónov prípadov nozokomiálnych infekcií, teda infekcií spojených so zdravotnou starostlivosťou (HAI). Najjednoduchším preventívnym opatrením, ktoré pomáha zachraňovať životy pacientov na celom svete je správna hygiena rúk. Na jej význam poukazuje Svetový deň hygieny rúk, ktorý symbolicky pripadá na 5. mája. V európskom hospodárskom priestore sa ročne […]

Čítať ďalej