ONLINE MAGAZIN

Ministerstvo dopravy vyzvalo RegioJet na dodržiavanie zmluvných podmienok prepravy

Porušovanie zmluvných podmienok prepravy a nedodržiavanie kapacity. To sú výsledky kontroly ministerstva dopravy u súkromného železničného dopravcu, spoločnosti RegioJet.

 

Zástupcovia ministerstva tak urobili na základe viacerých sťažností cestujúcich, že vlaky na trase Bratislava – Komárno kapacitne nepostačujú a žiadajú navýšenie súprav.

Ministerstvo dopravy už začiatkom roka 2015 zvýšilo kapacitu RegioJetu o dve jazdné súpravy. V dôsledku nehodových udalostí sú v súčasnosti dve súpravy dlhodobo nepojazdné. Premietlo sa to aj do nedostatočnej kapacity najmä počas rannej špičky. Pravidelné kontroly radenia súprav zároveň zistili, že za mesiac september viac ako štvrtina sledovaných vlakov nebola radená s dvomi, ale len jednou súpravou. Podľa ministerstva ide o porušenie zmluvných podmienok na strane súkromného dopravcu.

„Ministerstvo dopravy pridalo súpravy na trati Bratislava – Komárno, aby sme posilnili kapacitu v dopravných špičkách. Ide o dôležité železničné spojenie s juhom Slovenska, o ktoré majú cestujúci veľký záujem. Zároveň plne uhrádzame náklady na prevádzku a údržbu celkovo 12-tich vlakových súprav spoločnosti RegioJet. Znižovanie kapacity je porušenie zmluvy a zároveň sa to premieta aj do nespokojnosti cestujúcich“, uviedol minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Arpád Érsek.

Nasadenie dostatočnej kapacity vlakov, tak ako ich objednalo ministerstvo, je v kompetencii spoločnosti RegioJet. Ministerstvo dopravy preto žiada urýchlené riešenie situácie. V opačnom prípade pristúpi k sankciám. Ministerstvo dopravy zároveň vyšlo v ústrety súkromnému dopravcovi. Na základe požiadavky RegioJetu mu umožní prevádzkovať jeden pár komerčných medzištátnych vlakov na trati Bratislava – Praha a späť, pričom dôjde k úprave cestovného poriadku vnútroštátnych vlakov s cieľom zachovať bezpečnosť cestujúcich.

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Cestovanie Náš tip Radíme Vám Tlačová správa

Cestovný ruch v Česku naberá na sile, počet turistov sa vlani dostal na predcovidové čísla.

V Česku sa v minulom roku ubytovalo v hromadných ubytovacích zariadeniach takmer 10 miliónov zahraničných turistov (43,3 % z celkového počtu). Ďalších takmer 12,5 milióna hostí tvorili samotní Česi (56,7 %), ktorí sa rozhodli stráviť dovolenku v domácich ubytovacích zariadeniach. Celkovo tak vlani počet turistov, ktorí do Česka zamierili, presiahol 22 miliónov a narástol medziročne […]

Čítať ďalej
Architektúra Cestovanie Osobnosti Lines outdoor

Mestá, ktoré stoja za to spoznať – Pardubice

So vznikom Československa bol spätý veľký kultúrny rozvoj Pardubíc, ktorý investorov a architektov motivoval k opusteniu historizujúcich slohov a otvoril cestičky a smer  medzivojnovej avantgarde. Aj značný rozvoj neďalekého Hradca Králové inšpiroval pardubických  politikov a podnikateľov k veľkým urbanistickým zmenám. Hodnotný urbanistický návrh získali Pardubice predovšetkým v pásme okolo námestia Republiky a Jahnovy třídy. Architektonické zaujímavosti 20. století […]

Čítať ďalej