ONLINE MAGAZIN

Stačia dve kolesá a krajina slnka vám leží pri nohách: Úžasný výlet za hranicou.

 

Ak hľadáte perfektné miesto pre výlet, alebo kratšiu dovolenku v čase, keď už letné horúčavy povolili, potom by ste mali zamieriť do krajiny slnka.Vyberiete sa do blízkeho Burgenlandu v Rakúsku. Do kraja divokej prírody, vynikajúceho jedla a opojného vína.

Len kúsok za hranicami

Možno ani vám hneď nenaskočí konkrétne miesto, ak započujete Burgenland. Kde sa tento údajný poklad nachádza? Nuž, sami sme zistili, že je bližšie ako by sa zdalo. Stačí nazrieť za hranicu a tam, kde objavíte najviac veterných elektrární, tak tam leží kraj burgenlandský, ktorý len čaká kým ho objavíme. A tak sme sa doň vybrali. Burgenland sa rozprestiera priamo pri hranici s Maďarskom. Priam ho obopína a kedysi v minulosti doň aj patril. Len „nedávno“ sa tunajší obyvatelia rozhodli, že sa pridajú k Rakúsku a vytvoria tak najmladšiu spolkovú krajinu nášho suseda. Nenájdete tu priemysel, ktorý by kazil prostredie, dohovoríte sa ako nemecky, tak aj maďarsky, a využijete úplne všetko, čo príroda ponúka.

Na dvoch kolesách

Najlepší spôsob ako spoznať Burgenland bude isto na bicykloch. Máte dostatočnú voľnosť na pohyb,

ale pritom ste stále dosť rýchli na to, aby ste sa mohli presúvať, a tak mali dosť času na všetko, čo by ste chceli vidieť. A je toho naozaj dosť. Či si už vyberiete sever a Neusiedlersee, stred s hradmi, alebo juh s kopčekmi, nikde neoľutujete. Navyše vám skvelá infraštruktúra pomôže naplánovať si výlet presne podľa vašich možností a schopností. Ak nie ste veľmi skúsení cyklisti, vyberte sa na niektorú z veľmi dobre značených okružných ciest. Na nich si oddýchnete v prírode a spravíte aj niečo pre vlastné telo. Pre tých trochu náročnejších odporúčame pridať do pedálov, stihnúť niektorý z okruhov a potom ešte výlet po kopčekoch južného Burgenlandu. Ďalšou výhodou môže byť to, že si tu bicykle môžete pokojne aj požičať. Ak nemáte vlastné, prípadne sa vám s nimi nechce cestovať, máte príležitosť si tu celú výbavu vypožičať. Finančne to výjde pomerne dobre a navyše vám niektoré požičovne vybavia aj celé balíčky služieb. Na juhu sa môžete obrátiť na spoločnosť E-bike Süedburgenland. Elektro bicykle spolu s ubytovaním vám ponúknu za prijateľnú cenu a vy si prezriete úžasnú Rajskú trasu.

Kam sa vybrať?

Pri preskúmavaní Burgenlandu si môžete byť istí, že objavíte ozajstné poklady. A to ako prírodné, tak

aj kultúrne a gastronomické. Ak začneme prírodou, tak istotne nemôžeme vynechať preslávené Neusiedlersee, alebo po slovensky Neziderské jazero. Je to stredoeurópsky unikát, ktorý zdieľajú dve krajiny. Obe sa z neho tešia a poskytujú návštevníkom kvalitné služby národný parkov. Chránia jedinečné biotopy plné rastlín a zvierat, ktoré neodmysliteľne patria k okoliu, a ak by sme o ne prišli, stratili by sme priveľa. V okolí sa môžete tu kúpať, plaviť, zabávať, po okolí sa bicyklovať a celkovo sa tešiť z príjemných slnečných dní. A tých je tu neúrekom. Krajina sa môže pochváliť ich najvyšším počtom, vďaka čomu si okolie užijete v každom ročnom období. Teraz na jeseň to budú hlavne bicykle a rôzne festivaly spojené so zberom vína a jeho spracovaním. Nenechajte sa dlho prosiť a vyberte sa tam. Keďže sa krajina nachádza tak blízko Maďarska, požičala si od neho aj niečo tradične maďarské. Čo to je? Kúpele. Wellness. Spa. Tieto tri slová predstavujú to, po čom túži takmer každý z nás. Oddych a užívanie si procedúr, ktoré sa opäť pochvália rakúskou kvalitou a precíznosťou a mnohými liečivými účinkami. My sme navštívili kúpele v meste Bad Tatzmannsdorf a nemohli sme si vynachváliť prekrásne prostredie, ktoré je v súlade s okolitou prírodou. Všetko dokonale prepojené. Aby sme sa ešte na chvíľku zastavili u cyklistiky, vybrať si tu môžete z tisícok dobre značených ciest, čiže s nemusíte báť, že by ste sa stratili. Prevedú vás tematickými okruhmi a predstavia vám zaujímavosti tejto spolkovej krajiny. Vyberte si jednu, dve, alebo rovno nakombinujte tri a vydajte sa za poznávaním. Okrem výhradne tunajších tu narazíte napríklad aj na známe Eurovelo chodníky. Na nich si pozriete cestu spájajúcu dve európske moria alebo cestu pripomínajúcu tunajšiu históriou v podobe železnej opony. Ak hľadáte viac inšpirácií, pozrite si stránky turistickej organizácie burgenland.info a vydajte sa za zážitkom, tak ako sme to spravili my. Určite neoľutujete.

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej
Náš tip Príroda Radíme Vám

Kedy sa veľryby presťahovali do mora a stratili nohy?

História veľrýb je jedným z najväčších zázrakov a tajomstiev evolúcie. Ako tieto cicavce dýchajúce pľúcami prišli o nohy a vrátili sa do mora? Na túto otázku sa pokúsi odpovedať dokument Tajomné údolie veľrýb v Egypte, ktorý bude mať premiéru vo štvrtok 29. februára o 20:00 na Viasat Nature. Z 90 druhov dnes žijúcich veľrýb sú […]

Čítať ďalej