ONLINE MAGAZIN

PRVÉ DOJMY HONDA AFRICA TWIN 2016 V ÚPRAVE TOURATECH

Ako  z prvých na svete sme dostali možnosť otestovať adventure novinku Honda Africa Twin. Prvé dojmy a skúsenosti s oživenou legendou segmentu cestovných endúr prinášame zo samotného testovania.

16YM CRF1000L Africa Twin

Honda Africa Twin 2016 je motocyklom, na ktorý sa úpenlivo čakalo dosť dlhý čas. Teraz ju máme konečne oficiálne dostupnú, i keď predprodukčné kusy sa k nám dostali omnoho skôr, aby sme pomohli pri jej vývoji. Skutočný dobrodružný bike totiž nemôže vyjsť iba z výkresov a z testovacích laboratórií. Test v skutočnom svete je tým pravým, čo posúva vývoj vpred. Nuž a v spolupráci s Hondou nevznikala len samotná Africa Twin 2016, ale aj celý rad adventure doplnkov pre ňu.

16YM CRF1000L Africa Twin

Kompaktné dvojvalcové enduro Honda Africa Twin je moderným poňatím slova „adventure“. Dostatočne veľká, robustná, no stále kompaktná a pohodlná strojovňa má poskytnúť radosť z jazdy, avšak hlavne slúžiť ako nástroj pre cestovanie. Zároveň prichádza so zaujímavou možnosťou voľby automatickej prevodovky, čo de facto v tomto segmente ponúka iba Honda. Ďalšou podarenou vecou na motocykli Honda Africa Twin je jej dizajn. Moderný, no s jasným odkazom na ikonu, teda jej predchodcu. Hádam každý priaznivec cestovných endúr ani na moment pri pohľade na túto novinku nezapochybuje o koreňoch tejto strojovne. Dizajn teda ide ruka v ruke so zdedeným menom, ktorého je nová Honda Africa Twin rozhodne hodná. Čo však trošku zamrzí, je sériová výbava Hondy Africa Twin. Test a skúsenosti ukázali, že v sériovom stave je Honda Africa Twin predsa len zraniteľná a neposkytuje dostatočnú ochranu.

Marc Marquez and Joan Barreda riding the new CRF1000L Africa Twin

 

Preto Touratech ako prvý vyrobil pre novú adventure ikonu celý rad doplnkov, pričom zvýšený dôraz sa kládol najmä na ochranu. Padacie rámy sú mohutné a chránia Africu Twin ako klietka, ktorá prenáša a rozkladá nárazy na viacero bodov, aby sa sila úderu čo najviac zmenšila. Chránená je nielen nádrž a kapotáž, ale aj motor, ktorý je ináč krásne odhalený. Padacie rámy Touratech pritom motor nezakrývajú, ale dávajú tejto časti vyniknúť. Špeciálnu ochranu si zaslúži aj prepracovaný predný svetlomet s LED technológiou. Ten dáva novinke Honda Africa Twin špecifický vzhľad a ochrániť ho pred rozbitím má nielen funkčný, ale istotne aj ekonomický význam.

16YM CRF1000L Africa Twin

A keďže Honda Africa Twin sa nestratí ani mimo asfaltiek a, ako test ukázal, dá sa s ňou hravo jazdiť aj v lesoch či zdolávať brody, tak je potrebná aj poriadna ochrana spodnej časti motorky. Tu sme použili to najlepšie, čo sa dalo, a to náš inovatívny systém ochrany spodnej časti motora s vymeniteľnými lyžinami. A o čom by bol pravý adventure bike, ak by nebol schopný uniesť dostatok batožiny? Počas testu novinky Honda Africa Twin sme pre ňu vytvorili aj dostatočne pevné úchyty tak, aby na ňu bolo možné bez problémov nainštalovať hliníkové kufre Zega Pro 2 s rýchlo odnímateľným systémom. Spoľahlivý transport batožiny je totiž dôležitou súčasťou cestovania na motorke.

16YM CRF1000L Africa Twin

Trojica hliníkových kufrov navyše na Honde Africa Twin pekne vynikne. Tankvak a rôzne vaky a tašky sú samozrejmosťou. Tie pritom pasujú presne na produkčnú verziu Honda Africa Twin, takže ju dopĺňajú aj v tomto smere bez úľav na kvalite. Prídavné LED svetlomety sekundujú nádherným predným svetlám. Rozšírená ochrana páčok a rúk zvyšuje nielen ochranu, ale aj komfort. Nezabudlo sa ani na poriadne rozšírené stúpačky a rozšírenie bočného stojana. Honda Africa Twin je tak skutočným nástupcom legendy, po ktorej zdedila meno. Prvé dojmy a skúsenosti s ňou naznačujú, že ide o vydarený motocykel schopný zdolávať dlhé asfaltové presuny a navzdory tomu je motocyklom dobre ovládateľným aj v teréne.

 

Viacej kvalitných recenzií nájdete na stránke www.motoride.sk

Fotografie z povolením Honda Slovensko

Text napísal: Feri Zubal

Za spoluprácu a možnosť uverejnenia ďakujeme.

Táto prezentácia vyžaduje JavaScript.

Mohlo by vás zaujímať:

outdoor Radíme Vám Šport Technika

Pre Slovákov a Slovenky stále rozhoduje cena oproti kvalite, platí to aj pri výbere bicykla a elektrobicykla

Viac než 16 % opýtaných Slovákov a Sloveniek zvažuje v roku 2024 kúpiť bicykel alebo elektrobicykel sebe alebo rodinnému príslušníkovi. Najdôležitejšie kritéria pri výbere predajcu bicyklov sú pre zákazníkov ceny bicyklov a elektrobicyklov, kvalita servisu a opráv a tiež odbornosť a ochota personálu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý Neuropea realizovala v spolupráci s CreditCall pre spoločnosť Kaktus Bike. Prieskum bol realizovaný v dňoch od 9.2.2024 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Náš tip Novinky outdoor Umenie a kultúra

Stavať máje budú v trnavskom Kamennom mlyne aj v okolitých obciach

Akcie bohaté na spev a hudbu, pri príležitosti stavania májov, sa budú konať v utorok 30. apríla v Kamennom mlyne v Trnave, ako aj v neďalekých obciach Dolná Krupá, Suchá nad Parnou, Biely Kostol, Bohdanovce nad Trnavou a Ružindol.   O pripomenutie tradícií sa v Trnave postará univerzitný folklórny súbor Trnafčan, ktorý pripravuje druhý ročník podujatia […]

Čítať ďalej
Health Radíme Vám Tlačová správa Zdravie

Svetový deň hygieny rúk 2024: Prečo je zdieľanie znalostí o hygiene rúk stále také dôležité?

Ročne sa na celom svete podľa WHO vyskytne až 136 miliónov prípadov nozokomiálnych infekcií, teda infekcií spojených so zdravotnou starostlivosťou (HAI). Najjednoduchším preventívnym opatrením, ktoré pomáha zachraňovať životy pacientov na celom svete je správna hygiena rúk. Na jej význam poukazuje Svetový deň hygieny rúk, ktorý symbolicky pripadá na 5. mája. V európskom hospodárskom priestore sa ročne […]

Čítať ďalej