ONLINE MAGAZIN

Tipy pre cestujúcich so zníženou mobilitou

Cestujúci so zníženou mobilitou majú bezplatný nárok na asistenčné služby pri prechode letiskom podľa Nariadenia EP a Rady č. 1107/2006. Na asistenčné služby má nárok cestujúci, ak:

  • potrebuje asistenciu pri príchode na letisko a počas doby na letisku,
  • potrebuje asistenciu pri výstupe po schodoch do lietadla, ale dokáže sám prejsť na pridelené miesto,
  • je úplne imobilný a potrebuje asistenciu až po umiestnenie na sedadlo v lietadle,
  • potrebuje asistenciu – v prípade slepoty, hluchoty, mentálneho ochorenia a pod. – no nevyžaduje prepravu na invalidnom vozíku.

Na využitie asistenčných služieb na bratislavskom letisku treba dodržať nasledovný postup:

  • cestujúci, ktorí vyžadujú asistenčné služby, musia túto skutočnosť ohlásiť najneskôr do 48 hodín pred plánovaným odletom svojej leteckej spoločnosti, či už prostredníctvom webovej stránky (ideálne už pri rezervácii letenky) alebo cez call centrum, resp. treba oznámiť túto skutočnosť cestovnej kancelárii/agentúre
  • po príchode na letisko cestujúci so zníženou mobilitou vyhľadá kontaktné miesto pre asistenčné služby, ktoré sa nachádza pri hlavnom vchode do odletovej aj príletovej haly, je viditeľne označené nápisom “Kontaktné miesto pre asistenčné služby”, piktogramom a vybavené zvončekom a odposluchom
  • pomocou určeného telefónu ohlási cestujúci svoj príchod asistenčnému pracovisku,
  • pridelený pracovník cestujúceho vyzdvihne a asistuje mu pri všetkých formalitách na letisku až po nastúpenie cestujúceho na palubu lietadla.

 

Parkovanie na letisku pre imobilných

Prvý kontakt imobilného cestujúceho s  letiskom je na parkovisku, respektíve na prejazdovej komunikácii priamo pred terminálom. Letisko Bratislava zabezpečilo pre imobilných cestujúcich vyhradené parkovacie miesta na parkovisku pre dlhodobé parkovanie a zároveň aj na parkovisku pre krátkodobé parkovanie priamo pred vstupnými dverami do terminálu.Osobám so zníženou pohyblivosťou a zdravotným postihnutým je vjazd pred terminál umožnený po legitimovaní sa preukazom ZŤP. Držitelia ZŤP preukazu majú umožnené 2-hodinové parkovanie na parkovisku P1 a P2 zadarmo. Pri odchode z parkoviska je potrebné ukázať ZŤP preukaz operátorovi na parkovisku P2.

Všetky cesty do letiskových terminálov (vrátane terminálu všeobecného letectva) ako aj samotné terminály bratislavského letiska sú bezbariérové. Na prekonávanie poschodí v termináloch Letiska Bratislava slúži okrem schodísk a eskalátorov aj 12 výťahov. Terminál je vybavený aj siedmymi toaletami a dvoma sprchami špeciálne prispôsobenými pre potreby imobilných cestujúcich.

Asistenciu pri všetkých úkonoch (check-in, detekcia, prechod terminálom až k lietadlu) na letisku poskytuje imobilným cestujúcim handlingový partner leteckého dopravcu, čiže pracovníci bratislavského letiska. Naši zamestnanci boli na výkon tejto činnosti vyškolení Národnou radou pre občanov so zdravotným postihnutím. Už pri vybavovacom pulte (check-ine) dostáva imobilný cestujúci bezplatne invalidný vozík letiska, aby jeho vlastný vozík mohli zamestnanci detekčnej kontroly včas skontrolovať a následne bezpečne naložiť do lietadla.

Invalidný vozík cestujúceho poháňaný na ručný pohon sa prepravuje bezplatne v batožinovom priestore lietadla. Pozor! Niektoré letecké spoločnosti nemusia prepraviť elektrický vozík alebo mobilný skúter.

Do lietadla na certifikovanej stoličke

Samotný proces nakladania / vykladania imobilných osôb do lietadla vrátane usadenia sa realizuje špeciálnymi sedadlami, ktoré sú certifikované a určené na túto činnosť. Letisko Bratislava disponuje konkrétne sedačkami typu AisleMaster Narrow Transfer Chair 8010 a SIROCCO AVIATION, ktoré sú rôznymi asociáciami imobilných cestujúcich po celom svete považované za najkomfortnejšie a najbezpečnejšie a umožňujú pohodlný presun aj v uličke na palube lietadla.

 

Lekárske potvrdenie aj potreba sprevádzajúcej osoby

Letecká spoločnosť flydubai pri lete do Dubaja a z neho vyžaduje lekárske potvrdenie od cestujúcich, ktorí nie sú schopní sami sa na palube pohybovať, dostať na toaletu či najesť sa. V takom prípade je cestujúci prepravený len ak sa preukáže lekárskym potvrdením a sprevádza ho osoba, ktorá sa o neho počas letu dokáže postarať. Sprevádzajúce osoby si musia zakúpiť vlastné miesto v lietadle.

Upozornenie

Cestujúci so zníženou mobilitou, so zrakovým postihnutím a pod. nesmú v lietadle sedieť pri únikovom východe (EXIT).

 

Dobrá rada

Vodiaci pes pre nevidiacich je spravidla prepravovaný bezplatne. Je potrebné mať so sebou európsky pas pre zvieratá – EU pet passport. Niektoré letecké spoločnosti však bezplatnú prepravu vodiaceho psa neumožňujú, prípadne neumožňujú prepravu do vybraných krajín.

Mohlo by vás zaujímať:

Health Radíme Vám Tlačová správa Zdravie

Svetový deň hygieny rúk 2024: Prečo je zdieľanie znalostí o hygiene rúk stále také dôležité?

Ročne sa na celom svete podľa WHO vyskytne až 136 miliónov prípadov nozokomiálnych infekcií, teda infekcií spojených so zdravotnou starostlivosťou (HAI). Najjednoduchším preventívnym opatrením, ktoré pomáha zachraňovať životy pacientov na celom svete je správna hygiena rúk. Na jej význam poukazuje Svetový deň hygieny rúk, ktorý symbolicky pripadá na 5. mája. V európskom hospodárskom priestore sa ročne […]

Čítať ďalej
Architektúra Náš tip Radíme Vám

Brno láka na 5 ikonických víl modernej architektúry

Po vlaňajšom úspechu turistického balíčka 1 víkend a 4 ikonické vily, ktorý ponúkalo TIC BRNO v spolupráci so správcami všetkých objektov, sa tento rok môžu návštevníci Brna tešiť na prírastok: Za víkend totiž majú šancu spoznať hneď 5 víl – vrátane novo otvorenej Arnoldovej vily. „Vďaka výnimočnej spolupráci piatich brnianskych inštitúcií vznikol pred dvoma rokmi […]

Čítať ďalej
Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej