ONLINE MAGAZIN

30 tipov na cesty od skúseného cestovateľa (1-5)

Cestovanie je návykové.  Hoci už máte za sebou niekoľko tisíc kilometrov, desiatky miest a okúpali ste sa vo všetkých možných moriach a jazerách, dobrých rád nikdy nie je dosť. Skúsený cestovateľ a bloger Matthew Karsten na oslavu 4. výročia cestovania  alebo ako to nazýva „travelversary“ pripravil na základe svojich skúseností 30 užitočných rád, ktoré vám prinesieme na pokračovanie.

1. Buďte trpezliví

Nestresujte sa pre veci, ktoré nemožno ovládať. Život je príliš krátky, aby ste sa hnevali a znervózňovali pre maličkosti. Nestihli ste svoj autobus? Žiadne obavy, príde ďalší. Bankomat bez peňazí? Vezmite si autobus do vedľajšieho mesta. Nejaký bankomat tam bude a uvidíte nové miesta. Všetko zlé je na niečo dobré a s chladnou hlavou ide všetko ľahšie. A ak je zle, len sa zhlboka nadýchnite a pripomeňte si, že mohlo byť aj horšie.

2. Vstávajte zavčasu

Východ slnka je nielen pre romantikov, ale aj pre múdro uvažujúcich turistov. Všade je menej ľudí a vyhnete sa davom. Je to tiež čarovný čas na fotografovanie, vďaka mäkkému rozptýlenému svetlu. Ráno sa zvyčajne dá aj ľahšie komunikovať s miestnymi obyvateľmi. Niektoré oblasti sú menej nebezpečné v dopoludňajších hodinách. Kým poctiví pracovití ľudia vstávať zavčasu, pokútne živly ešte spia.

3. Bavte sa na sebe

Počas ciest do nových miest sa často môžete dostať do  situácií, kedy budete vyzerať ako blázon. Skôr, než vás ovládnu rozpaky, sa na sebe zasmejte. Nebojte sa odviazať a neberte život tak vážne.

Matthew Karsten  spomína príhodu, kedy bol celý zúfalý nútený prosiť šoféra autobusu v Guatemale, aby mu zastavil, lebo sa obával, že mu praskne mechúr. „Celý autobus domácich pasažierov mal zo mňa dobrú zábavu. Po návrate do autobusu, po tom ako som si uľavil na kraji cesty, som sa na svojej situácii zasmial aj ja a zvyšok cesty som strávil vo veselej konverzácii s ostatnými.,“ spomína.

4. Majte vždy nejakú hotovosť

Hotovosť je kráľom po celom svete. Nie všade je možné platiť kartou a hoci sa chystáte tráviť čas v hoteli, nikdy neviete, kam vás cesty zavedú. Pre istotu je vhodné mať časť hotovosti schovanú na tajnom mieste ,aby ani prípadní zlodeji neodišli s kompletným lupom. „Odporúčam aspoň pár stoviek dolárov/eur. Ak stratíte peňaženku, vaša karta prestane fungovať, alebo v bankomate dôjdu peniaze, budete radi, že ste sa poistili. Medzi moje najobľúbenejšie miesta, kde ukryť finančnú rezervu, patria ponožky, vložky do topánok, kozmetická taška, či tajné vrecko okolo rámu batohu“, prezrádza Matt.

5. Zoznámte sa s miestnymi ľuďmi

Nie je nad kontakt s miestnymi obyvateľmi. Nebojte sa nadviazať rozhovor. Základnou angličtinou sa dohovoríte po celom svete. Zvlášť keď spojíte aj gestá a reč tela.Učte sa od tých, ktorí žijú v krajine, ktorú sa chystáte navštíviť. Miestni ľudia obohatia vaše cesty viac ako bedekre a letáky cestovných kancelárií.

Zdroj: expertvagabond.com

Mohlo by vás zaujímať:

Architektúra Náš tip Radíme Vám

Brno láka na 5 ikonických víl modernej architektúry

Po vlaňajšom úspechu turistického balíčka 1 víkend a 4 ikonické vily, ktorý ponúkalo TIC BRNO v spolupráci so správcami všetkých objektov, sa tento rok môžu návštevníci Brna tešiť na prírastok: Za víkend totiž majú šancu spoznať hneď 5 víl – vrátane novo otvorenej Arnoldovej vily. „Vďaka výnimočnej spolupráci piatich brnianskych inštitúcií vznikol pred dvoma rokmi […]

Čítať ďalej
Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej