ONLINE MAGAZIN

Axis – 20 rokov prvej sieťovej kamery

Spoločnosť Axis Communications oslavuje 20. výročie IP kamery, ktorá bola prvýkrát uvedená na trh v roku 1996. Sieťová kamera ako jedno z prvých reálnych zariadení tzv. Internetu vecí (IoT) spôsobila revolúciu na poli zabezpečovacej techniky. Prechod od analógových kamier k IP video monitoringu viedol k rozvoju celého segmentu „internetu bezpečnostných vecí“. Výročie si spoločnosť Axis pripomenula aj na stretnutiach s partnermi v Prahe, Brne a Bratislave 12. až 14. apríla 2016.

AXIS 200 bola prvá sieťová kamera na svete, ktorá umožnila priame pripojenie na internet alebo intranet. Na trh vstúpila v roku 1996 ako doplnok vtedajšieho portfólia spoločnosti Axis zameranej na pripájanie tlačiarní a neskôr optických dátových úložísk do sietí.

Vývoj sieťových bezpečnostných riešení Axis časom presiahol oblasť kamier a teraz zahŕňa aj ďalšie IP produkty zamerané na fyzickú bezpečnosť, ako napr. sieťový reproduktor alebo IP dverné jednotky. Koncept zariadení, ktoré sú zosieťované, siaha až k pôvodným koreňom značky Axis a vytvoril z tejto spoločnosti lídra v rastúcom IoT segmente známom ako „internet bezpečnostných vecí“.

050516_1242_Axis20rokov3.jpg

Prvá sieťová kamera prenášala 1 snímku za 17 sekúnd v normálnom rozlíšení alebo dosahovala 1 fps v rozlíšení CIF. Získala niekoľko priemyselných ocenení a položila základ dlhej série inovácií vo vývoji sieťových kamier, enkodérov a zariadení na kontrolu fyzického prístupu. Kamera AXIS 200 bola prvým krokom k súčasnej pozícii spoločnosti Axis ako najväčšieho svetového výrobcu bezpečnostných zariadení na báze IP. Medzi ďalšie významné míľniky v oblasti bezpečnosti patrili uvedenie prvej HDTV sieťové kamery a prvej termálnej sieťové kamery, ktoré tomuto trhu umožnili zrýchliť presun od analógového k digitálnemu videu.

Už desať rokov po predstavení prvej sieťovej IP kamery bolo na celom svete inštalovaných viac ako milión kamier Axis. Dnes ponúka Axis viac ako 200 modelov IP kamier a príslušenstva pre rôzne použitie a s mnohými pokročilými funkciami. „Keď sa obzrieme späť za tými dvadsiatimi rokmi od prvej IP kamery, sme hrdí, že naše pôvodné vízie prepojených zariadení a inteligentnejších sietí s mnohými rôznymi aplikáciami sa napĺňajú v takom meradle,“ povedal Martin Gren, ktorý spolu s Mikaelom Karlsson a Keithom Bloodworth založili Axis v roku 1984. „V roku 1996 sme netušili, akým rýchlym tempom IoT porastie a máme radosť, že sme zohrali úlohu jedného z priekopníkov v tejto oblasti a to najmä v segmente bezpečnosti, kde sme urýchlili prechod od analógových na digitálne riešenia. Dáva nám to istotu, že Axis bude naďalej prinášať hodnoty a inovácie pre budúcnosť prepojených zariadení a prispeje tak k bezpečnejšiemu svetu.“

Výročie na Partnerských dňoch 2016 na Slovensku a v Českej republike

20 rokov od uvedenia prvej IP kamery na svete AXIS 200 a ďalšie významné míľniky vo vývoji internetu bezpečnostných vecí si pripomenuli kľúčoví partneri spoločnosti Axis Communications u nás na akciách s názvom Partnerské dni 2016, ktoré sa konali 12. apríla v Bratislave, 13. v Brne a 14. v Prahe. Okrem zástupcov regionálne kancelárie Axis Communications pre strednú a východnú Európu tu vystúpili aj predstavitelia Úradu pre ochranu osobných údajov a nezávislí experti z odboru zabezpečenia a kriminalistiky. Spoločnosť Axis má v Českej a Slovenskej republike viac ako 800 partnerov a organizuje pre nich pravidelné vzdelávacie kurzy pod názvom Axis Communications akademie, ktorými každý rok prejde takmer tisíc účastníkov – profesionálov v oblasti videomonitorovania.

050516_1242_Axis20rokov2.jpg050516_1242_Axis20rokov4.jpg050516_1242_Axis20rokov5.jpg

Mohlo by vás zaujímať:

Business Technika Technológie Tlačová správa

Rebríček dodávateľov SSD v roku 2022

Spoločnosť Kingston Digital Europe Co LLP, ktorá je výrobcom flash pamäťových zariadení a pobočkou Kingston Technology Company, svetového lídra v oblasti pamäťových produktov a technologických riešení, dnes oznámila, že ju spoločnosť TrendForce označila na prvej pozícii na trhu ako najväčšieho dodávateľa SSD diskov pre tretie strany za celý rok 2022. Podľa TrendForce pripadá na spoločnosť […]

Čítať ďalej
Architektúra Automobily Business Cestovanie Film Gastronómia Náš tip outdoor

Slovak Lines 5 2022

Najnovšie vydanie In Drive magazínu je opäť v distribúcii.  

Čítať ďalej
Business

Najdrahší diamant sveta za 73 miliónov euro našli v Botswane

Svet má nový rekord. Je ním impozantná „Ružová hviezda“ – 59,6 karátu vážiaca diamant, ktorý bol vydražený začiatkom roku 2017 v hongkonskej aukčnej sieni Sotheby’s. Za ružový exemplár pomenovaný Pink Star zaplatil jeho nový majiteľ cez 73 000 000 euro. Vojna diamantov Diamant Pink Star ukradol prvenstvo modrému diamantu Oppenheimer Blue, ktorý bol v máji […]

Čítať ďalej