ONLINE MAGAZIN

SKÚS BUS

Zväz autobusovej dopravy zavesil starý autobus na žeriav. Láka ľudí sediacich v autách do hromadnej dopravy.

Zväz autobusovej dopravy (ZAD) spustil koncom septembra kampaň pod názvom SKÚS BUS. Upozorňuje ňou najmä na zmenu v kvalite verejnej hromadnej dopravy a láka ňou ľudí, aby prešli z áut do autobusov. Kampaň odštartovala visiacim autobusom na frekventovanom mieste v Bratislave.

Prímestská autobusová doprava môže dnes plne konkurovať akémukoľvek inému druhu dopravy, pričom so sebou prináša menej stresu, viac pohodlia a ušetrené peniaze. „Cieľom je prilákať ľudí z áut do hromadnej dopravy. Vnem starých ošumelých autobusov a nedostatočných služieb je minulosťou, a sú to moderné a komfortné autobusy, obnovené autobusové stanice a stále sa rozvíjajúce elektronické služby, ktoré dokážu konkurovať osobným autám,“ vysvetlil viceprezident ZAD Peter Sádovský. Podľa neho je žiaduce, aby sa na Slovensku opakoval trend z viacerých západných krajín, kde ľudia vo veľkej miere uprednostňujú verejnú hromadnú dopravu pred inými alternatívami cestovania.

Viceprezident ZAD Peter Sádovský

„Autobus je nosný dopravný systém v regiónoch, denne odvezieme viac ako pol milióna ľudí. Spoločnosti autobusovej dopravy sú moderné dopravné fi rmy so zameraním na zákazníka,“ hovorí Marek Modranský, tajomník ZAD.
„Podľa našich prieskumov stačí na verejnú dopravu 20 až 50 EUR mesačne na osobu, čo je v porovnaní s priemernými nákladmi prevádzkovania
jedného až dvoch osobných vozidiel v jednej domácnosti výrazne nižšie. Rodina vie využívaním verejnej dopravy významne ušetriť,“ doplnil člen ZADu a riaditeľ významnej medzinárodnej dopravnej spoločnosti László Iván.

Podľa predstaviteľov ZADu za posledných dvadsať rokov sa zmenil pomer individuálnej a hromadnej dopravy v neprospech tej druhej až o 20 %. ZAD je odhodlaný trvalo
podporovať a motivovať ľudí, aby si vyskúšali služby súčasnej autobusovej dopravy a na začiatok nechali auto doma aspoň občas. Kampaň Skús bus je sprevádzaná informáciami o dennom výkone prímestskej autobusovej dopravy na Slovensku.
Denne na Slovensku autobusy v prímestskej doprave:
• najazdia počet kilometrov rovnajúci sa 15-násobku obvodu Zeme,
• zastavia takmer vo všetkých obciach na Slovensku,
• prevezú viac ako pol milióna cestujúcich,
• odvezú viac ako 80 000 detí do škôl a škôlok,
• denne profesionálni vodiči autobusov otvárajú dvere viac ako pol milióna krát.
Kampaň je podporená webovou stránkou www.skusbus.sk a komunikáciou na Facebooku.

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej
Náš tip Príroda Radíme Vám

Kedy sa veľryby presťahovali do mora a stratili nohy?

História veľrýb je jedným z najväčších zázrakov a tajomstiev evolúcie. Ako tieto cicavce dýchajúce pľúcami prišli o nohy a vrátili sa do mora? Na túto otázku sa pokúsi odpovedať dokument Tajomné údolie veľrýb v Egypte, ktorý bude mať premiéru vo štvrtok 29. februára o 20:00 na Viasat Nature. Z 90 druhov dnes žijúcich veľrýb sú […]

Čítať ďalej