ONLINE MAGAZIN

Otvor si svoj plzenský raj!

A nájdi odpoveď na otázku zo súťaže.

 

Európske hlavné mesto umenia, dizajnu, architektúry…

Plzeň je mestom priemyslu a piva, ale aj mestom, ktoré pre rok 2015 získalo prestížny titul Európske hlavné mesto kultúry. Predstaví sa ako hostiteľ špičkových umelcov, aj ako skrytý poklad pre návštevníkov mesta, ktorí budú môcť objavovať príbehy spojené s architektúrou, historickými udalosťami alebo priemyselnými areálmi.

Výber z programu Európskeho hlavného mesta kultúry 2015

Sezóna nového cirkusu
(23. januára – 4. decembra 2015)

Výber toho najlepšieho, čo sa deje v súčasnom svete nového cirkusu, popredné súbory z celej Európy, po vystúpení Davida Dimitriho, Cirque Trottola, PSiRC či MagdaClan sa v šapitó na rôznych miestach Plzne predstavia skupiny Cirque Aïtal, Akoreacro, Dae Men a La Putyka.

9 týždňov baroka
(29. júna – 30. augusta 2015)

Vône, chute, hudba, pamiatky, obrazy a krajina baroka na vás čakajú v 9 letných týždňoch od 29. júna v 9 oblastiach Plzenského kraja. Festival 9 týždňov baroka pozýva na každodenný program počas celých 63 dní v 63 lokalitách západných Čiech. Návštevníkov čakajú Barokové noci s dobovými ohňostrojmi, vrcholné hudobné produkcie, súčasné i dobové jarmoky, koncerty v kostoloch, komunitné akcie v krajine, oživené prehliadky v barokových zámkoch, komentované prehliadky miest.

Živá ulica
(10. – 23. augusta 2015)

Návštevníci multižánrového festivalu v centre mesta sa môžu opäť tešiť na popoludnie a večery plné hudby, divadla a bohatého sprievodného programu.

Obrie bábky v Plzni
(28. – 30. augusta 2015)

Jedinečné predstavenie plné snových obrích bábok, originálnej hudby, prepracovanej akrobacie a veľkého svietenia v rámci festivalu Skupova Plzeň 2015. Predstavenie La Nina, kde bábky španielskej skupiny Carros de Foc premenia centrum Plzne na divadelné javisko.


Unikátne výstavy

Kreatívna zóna DEPO2015
V bývalom objekte depa dopravných podnikov na brehu Radbuzy vzniká kreatívna zóna DEPO2015. DEPO2015 hosťuje výstavy, koncerty, divadelné predstavenia, ale je predovšetkým miestom, kde kultúra vzniká a kde kreatívci a umelci dostávajú priestor tvoriť, vzdelávať sa a inšpirovať sa jeden od druhého.

Gottfried Lindauer
(6. mája – 20. septembra 2015)

Maliar a rodák z Plzne sa preslávil portrétmi Maorov, ktoré maľoval po tom, čo sa spolu s väčšinou obyvateľov Stodu presunul na konci 19. storočia na Nový Zéland.

Interiéry Adolfa Loose
(Počas celého roka 2015)

Svetoznámy architekt českého pôvodu Adolf Loos navrhol v Plzni viac ako desiatku funkcionalistických bytových interiérov, z ktorých časť bude v priebehu roku 2015 sprístupnená verejnosti.

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie Gastronómia Náš tip Nezaradené outdoor Príroda Radíme Vám Šport Zdravie

Turistika na južnej strane Álp

Korutánsko má pre vás pripravené nespočetné množstvo turistických trás v jedinečnej vysokohorskej krajine vo všetkých nadmorských výškach. V bezprostrednej blízkosti sa často nachádzajú jazerá na kúpanie s príjemne teplou vodou. Okrem niekoľkodňových panoramatických diaľkových turistických trás tu na vás čakajú aj ľahšie turistické túry pre malých i veľkých, ktoré sa často dajú spojiť s výletom […]

Čítať ďalej
Nezaradené

Určená pre profesionálnych fotografov s kapacitou 1TB

Spoločnosť Kingston Digital oznámila zahájenie predaja pamäťovej karty Canvas React Plus V60 SD. Tento najnovší prírastok rozširuje rad pamäťových kariet Canvas React určených pre vášnivých fotografov, ktorí využívajú rozhranie UHS-II.

Čítať ďalej
Náš tip Nezaradené Osobnosti Lines

Spomienka na JFK

60. výročie úmrtia prezidenta Kennedyho V novembri odvysiela televízna stanica Viasat History sériu dokumentov pri príležitosti 60. výročia jedného z najšokujúcejších a dejiny určujúcich momentov 20. storočia, atentátu na prezidenta Johna F. Kennedyho. Počas dvoch nedieľ (19. a 26. novembra) predstaví Viasat History tri nové dokumenty, ktoré odhalia nové skutočnosti z osudného dňa 22. novembra, ktorý otriasol […]

Čítať ďalej