ONLINE MAGAZIN

Letná ponuka Štajerska: pôžitky pre gurmánov i turistov

Aj po skončení zimnej sezóny má rakúske Štajersko pre svojich návštevníkov množstvo lákavých ponúk. Čas, keď bielu perinu na prekrásnych kopcoch vymení zelený jasno farebný koberec, so sebou prináša množstvo atraktívnych voľno časových aktivít. Zoznámte sa s najväčšími lákadlami, ktoré táto krajina hôr, lesov, viníc, nádherných zátiší a očarujúcich dediniek ponúka.

 

Bájny Dachstein:  Turistika po stopách svetového kultúrneho dedičstva UNESCO

© Steiermark Tourismus / Popp-Hackner

Tento veľkolepý 2 996 metrov vysoký vrch so svojimi rozmanitými prírodnými úkazmi nadchýnal ľudí už od nepamäti. Okolie Dachsteinu krášlia skalnaté útesy, zelené pasienky, bizarné končiare, vežičky a mohutné previsy, ľadovce, osamelé náhorné plošiny a vyhliadkové vrcholce a zrkadliace sa plesá. V okolí Dachsteinu zanechalo svoje stopy veľa významných ľudí. Maliari a spisovatelia, bádatelia, horolezci, skalolezci a jaskyniari, vysokohorskí nosiči a remeselníci. V rámci 3-dňového turistického výletu začínajúceho od Ramsau am Dachstein možno objavovať tie najlepšie miesta tejto očarujúcej krajiny.

 

Jazero Grüner See:  Najkrajšie miesto Rakúska

© Steiermark Tourismus / ikarus.cc
© Hochsteiermark / Heinz Toperczer

Meno Zelené jazero mu dala jeho krištáľovo-čistá voda pochádzajúca z topiaceho sa snehu, ktorá sa lomom svetla javí ako smaragdová zelená. Najlepšie možno jazero preskúmavať na začiatku roka, pretože sa plní vodou ihneď, ako sa roztopí sneh v horách. Potom sa jeho lavičky, značky a cestičky ponoria do vody a zostanú v nej až do leta.
Herec Ashton Kutcher označil obrázky Zeleného jazera ako „Atlantídu reálneho sveta“. Na sociálnych sieťach to spôsobilo značný rozruch, na to smaragdovozelené jazero v televíznej relácii v októbri dokonca zvolili za najkrajšie miesto Rakúska. A tak sa z kedysi tajného typu Horného Štajerska stal vyhľadávaný výletný cieľ fotografov.

 

Turistický chodník „Od ľadovca k vínu“

Hovorí sa, že krajinu najlepšie spoznáte kráčaním po turistických chodníčkoch. Tu môžete objaviť najlepšie prírodné, kultúrne a kulinárske osobitosti Štajerska: od najznámejších pohorí Dachstein, Gesäuse alebo Hochschwab cez kultúrne poklady ako je opátstvo Admont alebo Semmeringbahn, železnicu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO, termálne pramene a pôžitkárske mestečká. Táto cesta spája ľadovec pohoria Dachstein s vínnou krajinou juhu a východu Štajerska prostredníctvom severnej a južnej trasy. Prvý, čiastkový úsek, ktorý sa skladá z troch etáp, bol otvorený v júni 2015.
V priebehu roka bude otvorených aj ďalších 5 až 6 čiastkových úsekov. Celá trasa bude hotová do jesene 2016. Turistická trasa sa tiahne výlučne po už existujúcich a označených turistických chodníkoch.

© Steiermark Tourismus / www.bigshot.at

Cyklotrasa „Štajersko: vínna krajina“

Prejdite na bicykli tie najkrajšie miesta Štajerska! Takmer 400 kilometrov a 8 etáp pozýva spoznať juh a východ Štajerska spolu s jeho obyvateľmi, kulinárskymi zvláštnosťami, vinohradmi a jablkovými sadmi, poľami a riečnymi krajinami, prírodným parkom Pöllauer Tal, termálnymi prameňmi a wellness hotelmi medzi historickými mestami Hartberg, Bad Radkersburg, Deutschlandsberg a Graz.

© Steiermark Tourismus / Hummer

Piknik v zakvitnutom zelenom srdci

V prírode lahodné a zdravé jedlo chutí najlepšie. Tento rok sa vo všetkých regiónoch krajiny nachádza dokopy 91 možností, kde si môžete vychutnať jedlo vo voľnej prírode. Či už uprostred vinice alebo na lúke, na mopede, v koči ťahanom koňmi, na plti alebo vo veteránovi, počas turistiky alebo cyklistiky, mestskej dovolenky alebo ako doplnok k wellness dovolenke: pikniky v Štajersku sú jednoducho srdcovou záležitosťou.

© Steiermark Tourismus / Harry Schiffer

60 rokov Juhoštajerskej vínnej cesty

„Matka všetkých vínnych ciest“. Tak volajú Štajerčania Juhoštajerskú vínnu cestu, ktorá ako prvá tematická cesta uzrela svetlo sveta už v roku 1955. Pozdĺž tejto 21 kilometrov dlhej vínnej cesty sa nachádza okolo 100 vinárskych prevádzok. Je to skvelý raj pre dovolenkárov, ktorí hľadajú pôžitok a oddych, v ktorom sa toto leto bude riadne oslavovať. Od marca do konca roka 2015 bude celý región na nohách v znamení svojho jubilea, pričom najrozličnejšie aktivity a podujatia zatraktívnia najstaršiu vínnu cestu Rakúska ešte viac.

© Steiermark Tourismus / Lunghammer

 

Mohlo by vás zaujímať:

outdoor Radíme Vám Šport Technika

Pre Slovákov a Slovenky stále rozhoduje cena oproti kvalite, platí to aj pri výbere bicykla a elektrobicykla

Viac než 16 % opýtaných Slovákov a Sloveniek zvažuje v roku 2024 kúpiť bicykel alebo elektrobicykel sebe alebo rodinnému príslušníkovi. Najdôležitejšie kritéria pri výbere predajcu bicyklov sú pre zákazníkov ceny bicyklov a elektrobicyklov, kvalita servisu a opráv a tiež odbornosť a ochota personálu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý Neuropea realizovala v spolupráci s CreditCall pre spoločnosť Kaktus Bike. Prieskum bol realizovaný v dňoch od 9.2.2024 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Náš tip Novinky outdoor Umenie a kultúra

Stavať máje budú v trnavskom Kamennom mlyne aj v okolitých obciach

Akcie bohaté na spev a hudbu, pri príležitosti stavania májov, sa budú konať v utorok 30. apríla v Kamennom mlyne v Trnave, ako aj v neďalekých obciach Dolná Krupá, Suchá nad Parnou, Biely Kostol, Bohdanovce nad Trnavou a Ružindol.   O pripomenutie tradícií sa v Trnave postará univerzitný folklórny súbor Trnafčan, ktorý pripravuje druhý ročník podujatia […]

Čítať ďalej
Health Radíme Vám Tlačová správa Zdravie

Svetový deň hygieny rúk 2024: Prečo je zdieľanie znalostí o hygiene rúk stále také dôležité?

Ročne sa na celom svete podľa WHO vyskytne až 136 miliónov prípadov nozokomiálnych infekcií, teda infekcií spojených so zdravotnou starostlivosťou (HAI). Najjednoduchším preventívnym opatrením, ktoré pomáha zachraňovať životy pacientov na celom svete je správna hygiena rúk. Na jej význam poukazuje Svetový deň hygieny rúk, ktorý symbolicky pripadá na 5. mája. V európskom hospodárskom priestore sa ročne […]

Čítať ďalej