ONLINE MAGAZIN

Pozdravte bohov!

Na mystickom Bali práve vrcholí sezóna. Už máte zbalené kufre?

Ak existuje pozemský Eden, dozaista má meno Bali. Nájdete tu všetko: piesočnaté pláže a hlučné prímorské letoviská, aj hustú džungľu a bohom zabudnuté dedinky. Sopky, drsné útesy, o ktoré sa hádžu spenené morské vlny, aj ryžové polia a tyrkysový oceán. Naleštené nákupné centrá s butikmi svetových značiek, aj rodinné rezbárske dielničky či obchody s pomôckami na jogu. V jednej chvíli si kupujete značkovú kabelku a v ďalšej sa handlujete o svietnik z kokosového orecha, ktorý vyrezal miestny predavač priamo pred vašimi očami. Užijete si tu najlepšie hudobné kluby, aj mystické chrámy a meditačné jaskyne, lahodne naaranžované a chutné pokrmy v nóbl reštauráciách, aj autentickú balijskú kuchyňu na nočných trhoch či v pouličných vývarovniach. Na každom kroku sa potknete o všadeprítomné obety pre duchov, každodenné náboženské obrady a ceremónie, aj šialenú premávku. A najmä, nájdete tu neskutočne vľúdnych domácich. Pozvú vás k sebe domov, ochotne vám pomôžu a tešia sa ako malé deti, ak im viete poďakovať v ich jazyku. Nepodľahnúť tejto až gýčovo krásnej perle spomedzi indonézskych ostrovov je priam zázrak.

Kráľovstvo večierkov

Prvé kroky všetkých nezávislých cestovateľov, ktorí zavítajú na Bali, smerujú do Kuty. Nielen kvôli tomu, že je naskok od letiska, má dlhú, širokú pláž a pôsobí spomedzi balijských miest a mestečiek „najmodernejšie“ a „najrozvinutejšie“. Keď ide o nočný život a párty, toto plážové mestečko sa dá smelo prirovnať k španielskej Ibize. Napriek teroristickým útokom na nočné kluby v roku 2002, ktoré pripravili o život dve stovky nič netušiacich a hýriacich turistov, toto mesto stále žije rušným nočným životom. Pripravte sa na najlepších dídžejov, potoky alkoholu a párty ako z filmu. Medzi najobľúbenejšie žúrovacie podniky patrí bizarná Bounty, diskotéka v tvare lode, kde sa po polnoci ľudia kúpu v bublinkovom bazéne, spievajú na pódiu karaoke, či tancujú v klietkach. Alebo Sky Garden, päťposchodový nočný klub, podobajúci sa na labyrint. Na každom poschodí tancujú stovky ľudí na iný hudobný štýl a nechýbajú tanečnice či ohňová šou. Napriek tragickým udalostiam spred pár rokov sa nemusíte obávať o bezpečnosť. Po podniku sa nenápadne premáva ochranka, ktorá má všetko pod kontrolou. Len veľké kabelky a drahocennosti si preventívne nechajte doma. Pri toľkej mase ľudí a množstve alkoholu môžu „záhadne“ dostať nohy. Cestovatelia sa však svorne zhodnú, že v Kute dokážu vydržať deň-dva a potom pociťujú nutkanie utiecť z nej niekam, kde je pokojnejšie. Zrejme sa to bude týkať aj vás. Predpokladáme, že zamierite do najznámejšieho a najkultovejšieho miesta na ostrove, do kultúrneho centra menom Ubud. A vtedy začnete spoznávať skutočné Bali.

 

Duša ostrova

Napriek všetkej tej komercii a humbugu spôsobených kvôli filmovému trháku Jedz, modli sa a miluj, Ubud má niečo do seba. Ak máme preháňať, je to naozaj miesto, kde smelo potiahnete boha za nohu. Predstavte si, že bývate v pestrofarebnej tropickej záhrade, obklopení starobylými mystickými chrámami. Ráno vás zobudí kikiríkanie kohútov, božský pokoj a kvety na prahu dverí. Nemáte nutkanie nikam sa ponáhľať, ba ani len netušíte, koľko je hodín a aký je deň. Sedíte v bambusovom kresielku na terase, pozorujete prvé ranné modlitby domácich, u ktorých bývate a popíjate lahodnú balijskú kávu, čiernu ako smrť. Je taká jemná, že prvý raz v živote do nej nepotrebujete naliať mlieko, ani pridať cukor. Zaplaví vás neskutočné šťastie a nemáte potuchy, čo znamená slovíčko „problém“. Nič také na tomto mieste totiž neexistuje. Nebojte sa, popri tom nachádzaní rovnováhy sa rozhodne nudiť nebudete. Môžete sa zapísať na hodiny jógy, meditácie, naučiť sa batikovať, masírovať alebo variť indonézske jedlá. Mimochodom, v Ubude objavíte bio reštaurácie, kde vám naservírujú sladučkú čiernu ryžu s kokosovým mliekom či balijské palacinky zelenej farby.

A ak zatúžite po troche dobrodružstva, môžete si požičať bicykel a vybrať sa na výlet medzi terasovité ryžové polia, do priľahlých dediniek, do džungle, alebo trebárs do „Slonej jaskyne“, vytesanej v skale a zasvätenej bohu prosperity, Ganeshovi. Cestičky vás navedú z jaskyne hustým pralesom až k vodopádom či k asketickej meditačnej jaskyni pod skalným previsom. Ak nemáte čas objavovať  prírodné krásy a mystikou dýchajúce chrámy na vlastnú päsť, požiadajte domácich, aby vás vzali na celodenný výlet. Uvidíte chrámy vytesané v skale či posvätné pramene Tampaksiring, v ktorých Baličajnia vykonávajú rituálne očisty. Na jednej z tucta agrofariem zasa zistíte, ako naživo vyzerá kakaovník a ochutnáte najdrahšiu kávu na svete – cibetkovú kávu. Na záver si môžete nechať vyraziť dych pohľadom na smaragdovozelené terasy ryžových polí či sopku obklopenú lenivými chumáčmi hmly. A večer sa v niektorom z ubudských chrámov stanete svedkami fascinujúceho balijského tanca Kečah. Vraj ho tanečníci tancujú v tranze!

 

Hlboko do vreciek

Ak si myslíte, že na Bali ušetríte, lebo najdrahšou položkou bola predsa letenka, ste na omyle. Áno, ubytovanie aj jedlo tu zoženiete za facku. Voči nakupovaniu však nie sú na tomto ostrove imúnne ani silné povahy. Napriek tomu, že Ubud je primárne kultúrne a duchovné centrum, je oveľa väčším pokušením pre nákupných maniakov než Kuta so svojimi nákupnými centrami. Rušné ulice Monkey Forest a Jln Hanoman sú lemované obchodíkmi, kde dostanete všetko, od lacných magnetiek a prírodnej kozmetiky až po kabelky z pytónej kože, šperky z polodrahokamov, kašmírové šatky či topánky, za aké by sa nemusel hanbiť ani Manolo Blahnik. Ak sa vám máli, vyberte sa na miestne trhovisko pri hlavnej ceste oproti kráľovskému palácu. Kuchynské potreby zo škoricového dreva, lyžičky z lastúr či čerstvé ovocie a zelenina sú len fragmentom z dlhého zoznamu vecí, ktoré tu môžete zohnať.

 

Fliačiky panenského pokoja

Navštíviť Bali a nepobudnúť na jednom z troch neďalekých tropických ostrovov Gili? To by ste urobili veľkú chybu. Ostrovčeky Gili Meno, Gili Trawangan a Gili Air roztrúsené medzi Bali a Lombokom sa totiž so svojimi snehobielymi plážami a tyrkysovou vodou podobajú na stratený raj. Ak sa chcete oddávať sladkému ničnerobeniu, toto je tá pravá destinácia pre vás. Tí akčnejší sa môžu potápať so žralokmi či s veľkými korytnačkami a obdivovať koralové útesy. Alebo navštíviť slávne Komodské ostrovy, kde žije najväčší jašter na svete. Väčšina návštevníkov však trčí v príjemných bambusových chatkách na koralovej pláži, griluje sa do bronzova a popíja čerstvo vytlačené ovocné šťavy. A z dlhej chvíle si za facku kúpia pravé perly, ktoré domorodci lovia v tunajších vodách. Gili Meno je miniatúrnou oázou všetkých zaľúbencov a tých, ktorí sa potrebujú aspoň na chvíľu skryť pred svetom. Nie je na ňom dokopy nič, len jedna malá osada. Zato Gili Trawangan, ktorý na bicykli obídete za necelú hodinku, sa považuje za jeden veľký žúr. Chodia sem párty ľudia z celého sveta s jediným účelom  – poriadne si vyhodiť z kopýtka. Nie je tu polícia, len dobrovoľníci zverbovaní z obyvateľov ostrova. Rušná Coral Beach, lemovaná barmi, reštauráciami a lacnými hotelmi, pripomína jeden veľký festival. Oslavuje sa tu nonstop. Pondelky sú zasvätené rave večierkom v klube Blue Marlin, stredy zasa írskej krčme Tir na Nog, kde sa hrá funky a house a piatky patria žúrovaniu v Rudy‘s Bar či reggae koncertom v Sama Sama bare. Len si dajte pozor, aby ste sa na druhý deň ráno s opicou na pleci niekde na rohu nezrazili s koňom. Doslova. Okrem konských povozov, bicyklov a vlastných nôh tu totiž nefunguje žiadna iná doprava. Ak zatúžite po totálnom pokoji, vydajte sa na opačný koniec ostrova, do bohom zabudnutých plážových barov a krásnych, tichých rezortov. Budete mať len jediný problém – že sa vám nebude chcieť odísť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Cestovanie Náš tip Radíme Vám Tlačová správa

Cestovný ruch v Česku naberá na sile, počet turistov sa vlani dostal na predcovidové čísla.

V Česku sa v minulom roku ubytovalo v hromadných ubytovacích zariadeniach takmer 10 miliónov zahraničných turistov (43,3 % z celkového počtu). Ďalších takmer 12,5 milióna hostí tvorili samotní Česi (56,7 %), ktorí sa rozhodli stráviť dovolenku v domácich ubytovacích zariadeniach. Celkovo tak vlani počet turistov, ktorí do Česka zamierili, presiahol 22 miliónov a narástol medziročne […]

Čítať ďalej
Architektúra Cestovanie Osobnosti Lines outdoor

Mestá, ktoré stoja za to spoznať – Pardubice

So vznikom Československa bol spätý veľký kultúrny rozvoj Pardubíc, ktorý investorov a architektov motivoval k opusteniu historizujúcich slohov a otvoril cestičky a smer  medzivojnovej avantgarde. Aj značný rozvoj neďalekého Hradca Králové inšpiroval pardubických  politikov a podnikateľov k veľkým urbanistickým zmenám. Hodnotný urbanistický návrh získali Pardubice predovšetkým v pásme okolo námestia Republiky a Jahnovy třídy. Architektonické zaujímavosti 20. století […]

Čítať ďalej